Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Isolerende kalkpleister voor De Wandeling in Bilzen

Gerelateerde onderwerpen :

Isolerende kalkpleister voor De Wandeling in Bilzen

Het voormalige hospitaal De Wandeling in Bilzen, een eeuwenoud beschermd gebouw, werd grondig gerenoveerd en kreeg een nieuwe functie als stedelijke kunstacademie. Een belangrijk deelaspect van die restauratie was de toepassing van een speciaal isolerend kalkpleistersysteem. Bouwonderneming Fr. Goedleven nv vertrouwde dat karwei toe aan Buijs Afbouw Pleisterwerken uit Evergem en ging voor de producten te rade bij invoerder PEC International uit Sint-Niklaas. De architectuur was in handen van het ontwerpteam Simoni architecten - Architectenbureau Michel Janssen.

Het statige gebouw De Wandeling in de Hospitaalstraat in het centrum van Bilzen uit 1880 was oorspronkelijk een ziekenhuis. In de jaren '60 van de vorige eeuw deed het dienst als bejaardentehuis. Nadat het enige tijd leeg stond, vonden de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Academie voor Muziek en Woord er in de jaren '80 van vorige eeuw onderdak. Door de slechte staat van het gebouw verhuisden de leerlingen enkele jaren later naar een leegstaande vleugel van het aanpalende ziekenhuis AZ Vesalius, tegenwoordig De Ganshof genaamd. De Wandeling is al geruime tijd erkend als beschermd monument.

Het majestueuze gebouw met een oppervlakte van 1.400 m² werd aan de binnenzijde volledig gestript en gerenoveerd. De restauratie nam twee jaar in beslag, goed voor een investering van 4,7 miljoen '. Tijdens de eerste fase werden de gevel, het dak, de middenbeuk en de ramen volledig onder handen genomen. Tijdens de tweede restauratiefase kwamen de binnenafwerking, de elektriciteit en het sanitair aan de beurt.

Bij de restauratie zijn geen oppervlakkige ingrepen gebeurd. De oude trappen zijn behouden in hun oorspronkelijke staat. De vloer op de verdiepingen is met parket afgewerkt. Ook de authenthieke deuren en hoge plafonds zijn gebleven. De originele elementen werden gecombineerd met een moderne inrichting, daarvan getuigt de kapel. Op het gelijkvloers werd een cafetaria ingericht. In de kapel zorgt een zwevende vloer voor een verdieping. De kapel wordt langs buiten geflankeerd door twee sanitaire blokken met grote stalen platen tegen de gevel. Hiertegen kunnen kunstwerken worden bevestigd.

De tendens van de terugkeer naar 'oude' producten op de markt is ondertussen al geruime tijd zichtbaar. Dat geldt ook in de bouw- en renovatiesector, waar steeds vaker wordt teruggegrepen naar traditionele systemen op basis van hedendaagse technologieën. Het was ook een uitgangspunt bij de renovatie van De Wandeling, waar werd gekozen voor isolerende kalkbepleistering. Het systeem is ecologisch verantwoord. De uitstekende dampdoorlaatbaarheid is een troef inzake vochthuishouding en creëert een prettig leef- en woonklimaat. 'Dit is een ideaal systeem voor mensen die willen investeren in authenticiteit,' aldus Johnny Smet, filiaalleider bij Buijs Afbouw Pleisterwerken.

Tien arbeiders waren drie maanden lang in de weer met het aanbrengen van liefst 150 ton kalkpleister op een oppervlakte van ruim 2.500 m². Voor het leveren van de producten deed Buijs een beroep op PEC International. 'We kennen elkaar al langer. Na een jarenlange samenwerking groeide een wederzijds vertrouwen en kennen we de noden in functie van elk specifiek project. Daarbij is uiteraard ook de technische ondersteuning van de fabrikant onmisbaar', zegt Mike Pauwels van PEC International.

Calcilite is een pleistersysteem op basis van zuivere, natuurlijk hydraulische kalk NHL3.5 en een milieuvriendelijke oplossing met een goede isolerende waarde. Het systeem vangt thermische verliezen op en creëert een thermisch schild. Omdat het geen cement bevat, is het uitstekend geschikt voor de restauratie van oude gebouwen, maar ook ideaal voor toepassing in nieuwbouw. De verschillende lagen creëren samen een thermisch en akoestisch isolerend en dampopen systeem met uitstekende vochtwerende dampdoorlaatbaarheid. In Bilzen werd een eerste hechtlaag van 0,5 cm dikte aangebracht (Adecal), gevolgd door 4 cm Calcilite TI, de eigenlijke lichtgewicht isolerende pleister. Daarna bracht Buijs Afbouw Pleisterwerken nog twee dunne lagen afwerkpleister op kalkbasis aan, respectievelijk 2 mm Stacepro F en 1 mm extra fijne Stacepro Finitura XF.

'Naast de topprestaties van deze natuurlijke kalkpleister, biedt het systeem een gemakkelijke verwerking. Het lichtgewicht systeem is toepasbaar in grote diktes, ook op oneffen ondergronden, zonder dat netten, lijmen of bevestigingstechnieken nodig zijn', verklaart Mike Pauwels.

Tot de voorgaande gezamenlijke realisaties van Buys Afbouw Pleisterwerken en PEC International behoren o.m. de Hippodroom in Ukkel, het koetshuis van Kasteel Casier in Waregem, de Engelenburcht in Tildonk en de Sint-Martinuskerk in Lede. Het volgende project wordt de herconditionering van een negentiende-eeuws herenhuis in Sint-Niklaas.

Buijs Afbouw Pleisterwerken heeft vestigingen in Evergem en Steenokkerzeel. Voor de afwerking van een gebouw is de onderneming de betrouwbare partner van isolatie tot pleisterlaag en een aanspreekpunt voor het plaatsen en afwerken van gyproc-platen of gipsblokken, het isoleren van vloeren, gevels en daken, totaalrenovaties, het opspuiten met krimpvrije mortel, het afkappen en stralen van muren, het schilderen en het bepleisteren van plafonds, binnen- en buitenwanden.

PEC International is al meer dan twintig jaar actief als leverancier/producent van professionele, gecertificeerde producten en complete systeemoplossingen voor de renovatie, restauratie en instandhouding van gebouwen en monumenten. In België beschikt PEC over een uitgebreid netwerk van verdelers. De gespecialiseerde producten van PEC International worden wereldwijd geëxporteerd. Het bedrijf hanteert een projectgerichte aanpak met technisch advies bij de analyse van bouwgebreken en restauratieprojecten, bij de materiaalkeuze en de opmaak van bestekken. Voorts worden ook producttrainingen gegeven op de bouwwerf of in het eigen opleidingscentrum.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Meer artikels