Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Isoleren loont

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Isoleren loont

© smuki - stock.adobe.com

Zowat 15% van de Vlaamse woningen heeft nog geen geïsoleerd dak en de helft heeft nog geen geïsoleerde muren. De Vlaamse overheid geeft premies om isoleren aan te moedigen en zo het aantal renovaties en dus energie-efficiënte woningen te verhogen. Het bedrag van de premies daalt wel de komende jaren. Tegelijk komen de deadlines voor de dakisolatienorm (2020), de dubbelglasnorm (2023) en de BENOvatiedoelstellingen (2050) dichterbij. De boodschap is voor Bouwunie dus duidelijk: isoleren loont en je doet dit best nu.

Dat ombudsman Bart Weekers zopas aan de alarmbel moest trekken voor het bedrijf Vlaanderen Isoleert (geen lid van Bouwunie) is volgens Bouwunie dus erg spijtig. Het is echter niet omdat één bedrijf producten gebruikt waarvan de Vlaamse overheid niet wenst dat ze worden gebruikt dat dit een algemene praktijk is, integendeel. “De meeste aannemers werken volgens het boekje; ze volgen opleidingen en leven de normen na. Om bepaalde na-isolatiewerken te mogen uitvoeren, moeten ze trouwens extra opleidingen volgen en slagen voor examens om erkend te worden”, meldt Mieke Bonnarens, energieconsulente van Bouwunie. Verschillende premies zijn gekoppeld aan specifieke kwaliteitseisen. Zo moet de aannemer voor bv. binnenmuurisolatie beschikken over een certificaat van bekwaamheid en wie spouwmuren vult, moet voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm, in technische termen de STS 71-1. De erkende bedrijven voor spouwmuurisolatie vind je op de website van het Vlaams Energie-agentschap.

Vlaamse Isolatiedag

Om te weten wat kwaliteitsvol uitgevoerde isolatiewerken zijn informeer je je best en laat je je adviseren. Op 22 september organiseren het Vlaams Energieagentschap, Bouwunie en de VCB een tweede Vlaamse Isolatiedag, die helpt om de kennis van de burgers over energie-efficiëntie bij te spijkeren en het belang van de isolatie van hun woning te onderstrepen. Tijdens de eerste succesvolle editie in november vorig jaar stelden aannemers hun bouwwerven open om diverse na-isolatietechnieken gedetailleerd toe te lichten. De deelnemers kregen van specialisten te horen hoe ze hun huis best isoleren, welke keuzes, kwaliteitseisen en bijbehorende premies er zijn, hoe ze van start kunnen gaan en waar ze een geschikte vakman kunt vinden.

Wie op zoek is naar de meest geschikte aannemer voor isolatie- of andere bouwwerken kan terecht op de checklist “Hoe herken je een goede aannemer”, die te vinden is op de Bouwunie-website www.vinduwaannemer.be.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

Gigantische groene waterstoffabriek gepland in Groningen

Een consortium van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland kondigt aan dat zij willen beginnen met de productie van groene waterstof met stroom die door een megawindpark op zee wordt opgewekt (tot 4 gigawatt in 2030). Het windpark van[…]

18/03/2020 | EnergieMilieu
Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Kwart van de Belgen weet niet hoe woning geïsoleerd is

Kwart van de Belgen weet niet hoe woning geïsoleerd is

Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Recuperatiesite Valomet ingehuldigd in Gent

Meer artikels