Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

IsoHemp vervijfvoudigt productiecapaciteit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
IsoHemp vervijfvoudigt productiecapaciteit

(c) IsoHemp

IsoHemp opende zopas een nieuwe fabriek van 2 ha op een steenworp afstand van de oude fabriek in Fernelmont (provincie Namen). Dankzij de nieuwe site voert IsoHemp zijn productie op tot 5 miljoen hennepblokken per jaar.

Met de overstromingen in ons land werden we met de neus op de feiten gedrukt: het klimaat verandert en dat heeft ingrijpende  gevolgen. We moeten niet alleen dringend ons gedrag maar ook onze manier van werken veranderen. Behalve een betere recycleerbaarheid van gebouwen, het compenseren van schaarse hulpbronnen en energiebesparende renovaties is een kleinere CO2-impact in de bouwsector één van de Europese pijlers op weg naar een duurzame wereld.

IsoHemp vervaardigt sinds 2012 hennepblokken voor de bouw- en renovatiesector. Het bedrijf werkt uitsluitend met lokale leveranciers. “Je moet de nieuwe fabriek zien in de logica van een duurzamere wereld. Een huis bouwen met hennepblokken is een betaalbaar, gezond en duurzaam alternatief voor de traditionele manier van bouwen. Bovendien heeft die methode een veel kleinere CO2-impact. Dankzij onze nieuwe fabriek zal onze kwaliteitsnorm erop vooruitgaan en neemt de productiecapaciteit van hennepblokken met 400% toe. Voortaan kunnen we genoeg produceren voor vijf huizen per dag en zo op termijn tot 1.800 woningen per jaar bouwen. Tegelijk leveren we een belangrijke bijdrage tot het koolstofvrij maken van de bouwsector en het bereiken van de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen", vertelt Olivier Beghin, één van de oprichters van IsoHemp.

De nieuwe fabriek is goed voor een investering van 5 miljoen €. Voor de nieuwe fabriek kon IsoHemp een beroep doen op zijn investeerders. Het project werd gefinancierd door Nomainvest en Cheniclem Private Equity (de investeringsholdings van respectievelijk de families Noël en Jolly), de SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie), de pas in het kapitaal opgenomen JCMLA Holding (vertegenwoordigd door Sophie Leclercq van CIT Blaton), Tharsos Invest (oprichters van Mainsys Group) en de oprichters zelf.

“We zien de vraag naar hennepblokken duidelijk toenemen. Deze ontwikkeling is trouwens niet eigen aan Europa. We ontvangen vragen uit de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Australië en van Zuid-Afrika tot Rusland. En we hebben alle reden om aan te nemen dat de vraag de komende jaren alleen maar zal stijgen”, aldus Beghin.

Op langere termijn plant IsoHemp nog meer nieuwe fabrieken. “Als we echt duurzaam willen werken, heeft het geen zin om de hennepblokken meer dan 500 tot 800 km te vervoeren. We geven liever de voorkeur aan de korte keten.”

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

In 2023 plant Stad Gent de heraanleg van het voetbalveld van Standaard Muide. Dit zal met de aanleg van een warmtenet gepaard gaan: een unicum in een Belgisch openbaar domein. De gewonnen warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen die[…]

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Meer artikels