Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Inwoners Halle kunnen aandeel in straatverlichting kopen

Gerelateerde onderwerpen :

De stad Halle wil haar inwoners betrekken bij duurzamere straatverlichting. Om de eigen klimaatdoelstellingen te halen lanceert de stad een project waarbij inwoners aandelen kunnen kopen in een coöperatieve die het plaatsen van duurzame straatverlichting zal financieren.

Bij de heraanleg van straten investeert de stad Halle reeds standaard in energiezuinige verlichting. In sommige straten staan echter nog heel wat energievretende verlichtingsarmaturen opgesteld die de stad wil vervangen door duurzame ledverlichting. Om de straatverlichting zo snel mogelijk energiezuinig te maken wil Halle als eerste stad in Vlaanderen gebruik maken van een alternatieve financiering.

Halle wil 445 conventionele armaturen langs de wegen vervangen door ledverlichting, wat na plaatsing een jaarlijkse besparing van 45.000 ' zou opleveren. De kostprijs van de vervanging wordt geraamd op 225.000 '.

In plaats van dat geld te lenen bij de bank zal worden gewerkt met een sociale coöperatieve vennootschap die de Halse inwoners wil aanmoedigen om te helpen met de financiering. De coöperatieve leent het geld vervolgens aan de stad.

Inwoners kunnen als zij dat wensen een aandeel kopen. De deelnemers ontvangen in ruil een opbrengst in geld, maar krijgen tevens de garantie dat de coöperatieve andere duurzame projecten steunt. De inwoners kunnen dus investeren in een duurzaam project in de eigen leefomgeving, wat hun betrokkenheid bij de stad en haar klimaatdoelstellingen verhoogt.

Het volstaat dat 900 Hallenaren een bedrag van 250 ' investeren. Deze manier van financiering is in Vlaanderen al toegepast voor de plaatsing van windmolens, maar nog niet voor openbare verlichting.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Het internationale vloerenbedrijf Interface, gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, werd zopas onafhankelijk gecertificeerd als CO2-neutrale onderneming voor alle activiteiten, producten en de waardeketen[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer artikels