Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Invulling Cadixwijk gaat tweede fase in

Invulling Cadixwijk gaat tweede fase in

De Cadixwijk op het Eilandje in Antwerpen wordt ontwikkeld als nieuwe woonwijk aan het water. Er wonen vandaag ongeveer 500 mensen. In de loop van de volgende tien jaar komen daar minstens 3.000 inwoners bij. Behalve ruimte voor woningen, winkels, kantoren en gemeenschapsvoorzieningen wordt ook het openbaar domein voort aangelegd. Het project treedt in een tweede fase.

In het noorden van de Cadixwijk zijn de afgelopen jaren twee bouwblokken ontwikkeld in combinatie met de heraanleg van de straten er rond. De Binnenvaartstraat en de dokrand langs het Kempisch dok ondergingen al een gedaanteverwisseling.

Ook het oude douanegebouw aan de August Michielsstraat en de Napelsstraat maakte intussen plaats voor een nieuw bouwblok met woningen en een supermarkt (r. op luchtfoto). De eerste bewoners worden er volgend jaar verwacht.

Vrije trambedding

De voorbereidende werken voor de her­aanleg van de Kattendijkdok-Oostkaai zijn net afgerond. De heraanleg zal resulteren in een vrije trambedding, comfortabele fiets- en voetpaden en een nieuw aangelegde rijbaan als hoofdas van de wijk. De traminfrastructuur wordt aangelegd in het kader van het project Noorderlijn.

In de Cadixwijk wonen vandaag ongeveer 500 mensen.

Ondertussen zijn ook de werken gestart voor de tweede grote fase in de herontwikkeling van deze oude havenwijk. Deze fase omvat zes nieuwe bouwblokken (vijf langs het Kattendijkdok en één op de hoek van de Londenstraat-August Michielsstraat-Kattendijkdok-Oostkaai), en een heraangelegde Kattendijkdok-Oostkaai, August Michielsstraat en Napelsstraat.

Toewijzing bouwblok

AG Vespa verkocht het bouwblok op de hoek van de Londenstraat en het Kat­tendijkdok (foto boven), na een selectieprocedure waar 17 teams van projectontwikkelaars en ontwerpers aan deelnamen. De keuze viel op het projectvoorstel van CIP samen met Sergison Bates Architects, Bovenbouw en Bulk Architecten. Zij zullen er een project met woningen, winkels en horeca realiseren (foto onder). De werken starten in 2017 zodat de Cadixwijk vanaf 2020 een nieuw gezicht krijgt aan de Londenstraat.

Wijkplein

In de loop van volgend jaar start ook de aanleg van een eerste deel van het nieuwe wijkplein Cadix (foto onder blz.5), in het centrum van de wijk.

(foto's CIP, AG Vespa en PT architecten)

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring