Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Invoering digitale meter wordt uitgesteld

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Invoering digitale meter wordt uitgesteld

© schulzie - stock.adobe.com

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein stelt de plaatsing van de digitale meter een half jaar uit. Het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde, kan de meters niet op tijd leveren. In één beweging zal hij ook de plaatsing bij mensen met zonnepanelen voorlopig opschorten.

“De aanbesteding door Fluvius gebeurde ruim op tijd, maar meters die er niet zijn, kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden. En zolang er geen duidelijkheid is over de terugdraaiende teller, zullen we de digitale meter niet prioritair plaatsen bij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben”, zegt Bart Tommelein.

De digitale meter zal pas vanaf 1 juli 2019 geplaatst worden. Het bedrijf dat de aanbesteding van netbeheerder Fluvius binnenhaalde, liet immers weten dat het de energiemeters niet tijdig kan leveren. De aanbesteding werd nochtans begin 2017 al gelanceerd en de opdracht werd in december vorig jaar gegund. Doordat de digitale meters niet op tijd geleverd worden, lopen ook de testprojecten vertraging op. Die testprojecten zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat de plaatsing vlot kan verlopen.

Fluvius

“We stellen de plaatsing noodgedwongen een half jaar uit. De aanbesteding is nochtans ruim op tijd gebeurd. Maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden. Ik ga ervan uit dat Fluvius stappen zal zetten om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering. En ik verwacht van de netbeheerder dat de uitrol van de digitale meters vanaf 1 juli vlot en vlekkeloos verloopt”, stelt Tommelein.

Zonnepanelen

In één beweging zal de energieminister ook de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold zetten. De digitale meter zou normaal gezien eerst geplaatst worden bij nieuwe huizen, bij huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden, bij wie een budgetmeter heeft of zonnepanelen op het dak. Die laatste categorie zal echter geen prioritaire doelgroep zijn zolang er geen duidelijkheid is over de impact op de consument bij het wegvallen van de terugdraaiende teller. “Ik heb altijd gezegd dat wie zonnepanelen geplaatst heeft 15 jaar het rendement van de terugdraaiende teller moet kunnen behouden. Dat is ook zo beslist door de Vlaamse regering”, zegt Bart Tommelein daarover.

Prosumententarief

De VREG heeft nu voorgesteld om de terugdraaiende teller voor het nettarief te behouden tot eind 2019 en organiseert daar een consultatie over tot december. “Ik vind persoonlijk dat mensen met zonnepanelen zelf zouden moeten kunnen kiezen: ofwel hun terugdraaiende teller behouden en prosumententarief blijven betalen, ofwel helemaal geen terugdraaiende teller meer maar dan ook geen prosumententarief meer. Het is echter de bevoegdheid van de onafhankelijke regulator om dit te beslissen”, stelt Tommelein. “Totdat er een oplossing is waarbij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben even goed af zijn als vandaag, zullen ze géén prioritaire doelgroep zijn om een digitale meter te krijgen”, besluit Tommelein.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

“Druk de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton zonder te isoleren”

“Druk de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton zonder te isoleren”

We kunnen de CO2-uitstoot met meer dan 2 miljoen ton verminderen zonder te isoleren, betoogt docent Bouwfysica en internationaal vocht- en isolatie-expert Eddy H. J. Cruysberghs. Een gemiddelde woning heeft een CO2-uitstoot van 22 ton per jaar[…]

14/05/2019 |
Energietransitie zonder waterstof dreigt te mislukken

Energietransitie zonder waterstof dreigt te mislukken

Private riolering en omgevingsaanleg

Private riolering en omgevingsaanleg

Waterzuiveringsstation Brussel-Zuid grondig gerenoveerd

Waterzuiveringsstation Brussel-Zuid grondig gerenoveerd

Meer artikels