Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Investeringen op komst voor Scheepswerven Baasrode

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Investeringen op komst voor Scheepswerven Baasrode

De kaderovereenkomst werd ondertekend door vanaf l.: Els Verwaeren (schepen van Cultuur); Jan Annemans (voorzitter vzw Scheepvaartmuseum), Annemie Charlier (gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed), Piet Buyse (burgemeester ) en Koen De Vrieze en Pieter D’Hollander, respectievelijk voorzitter en secretaris van de vzw School voor Scheepsmodelbouw. (Foto: stad Dendermonde).

In het stadhuis van Dendermonde werd de kaderovereenkomst ondertekend voor de verdere samenwerking tussen de vier partners op de erfgoedsite Scheepswerven van Baasrode: de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Dendermonde, de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode en de vzw School voor Scheepsmodelbouw. 

De Provincie wil de komende jaren fors investeren in de verdere ontwikkeling van de erfgoedsite. Zo wordt momenteel het dak van het werkhuis van de vroegere werf Van Praet-Dansaert gerestaureerd. De oude machines zullen van meer duiding worden voorzien. Ook zal het dossier voor de restauratie van het interieur van de meesterwoning ingeleid worden door een voorstudie. De stad Dendermonde zal optreden als bouwheer.
 
Met de ondertekening van de overeenkomsten is de rol van de beide verenigingen op de site, de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode en de vzw School voor Scheepsmodelbouw ook duidelijker omschreven. Het Scheepvaartmuseum dat volgend jaar veertig jaar bestaat zal zich in de toekomst focussen op het restaureren van hun varend patrimonium en het bouwen van de palingbotter Rosalie. 
 
 
De school blijft eveneens op de erfgoedsite en zal zich richten op het bouwen van de hoogwaardige modellen van Scheldeschepen. De vrijwilligers blijven een belangrijke rol spelen, ook al wordt in de loop van volgend jaar extra personeel aangeworven.
 
Tegelijk werd ook de bruikleenovereenkomst voor de collectie tussen de Provincie en de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode ondertekend. De Provincie neemt de collectie erfgoedobjecten, het werfarchief en de collectie scheepsplannen in bruikleen voor een termijn van 50 jaar. De Provincie neemt ook de inboedel van het werkhuis Van Praet-Dansaert over van de vzw Scheepvaartmuseum.
 
De vroegere scheepswerf Van Praet-Dansaert sloot in 1986 de deuren. De Provincie Oost-Vlaanderen verwierf de terreinen en de gebouwen. Sinds 2006 werkt de Provincie aan het ontsluiten van het erfgoedpotentieel op de site. De scheepswerf geldt als een van de best bewaarde werven in Europa en geeft een idee van hoe het er vroeger aan toe ging op de vele soortgelijke scheepswerven langs de Schelde en andere rivieren en kanalen.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m². De[…]

23/09/2020 | ArchitectenErfgoed
Financiering onroerend erfgoed hertekend

Financiering onroerend erfgoed hertekend

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Meer artikels