Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Investeer! Innoveer!

Gerelateerde onderwerpen :

Investeer! Innoveer!

“De bouwsector leeft op. Dit is dus het moment bij uitstek voor aannemers om te investeren in nieuwe, innoverende machines.” Dat was, tussen een reeks kwinkslagen door, de duidelijke boodschap van Peter Vyncke (ceo van Vyncke, Onderneming van het Jaar in 2016) bij de opening van materieelvakbeurs Matexpo in Kortrijk. Vyncke had ook een klare boodschap voor politici: “zorg voor flexi-jobs in de bouwsector”.

“Er is een tekort aan beschikbaar personeel voor de bouwsector. In vergelijking met andere sectoren die een gelijkaardige geschiedenis hebben, is de bouwsector minder sterk geautomatiseerd. Zowat alle machines die op Matexpo staan, vereisen nog de inzet van een persoon. De producenten van bouwmachines moeten nu snel met oplossingen komen om meer te doen met minder mensen. Maar met het robotiseren en digitaliseren alleen zullen we  het personeelstekort in de bouwsector niet wegwerken. Tegenover die krapte staat een nog steeds grote groep van werklozen. De Belgische politici moeten zorgen voor de juiste fiscale context, zodat er ook in de bouw meer flexi-jobs kunnen komen”, stelt Vyncke.

Ook Matexpo-voorzitter Johan Verhelst had een boodschap voor de aanwezige politici. “De bouwsector kruipt uit het dal, maar we zijn er nog niet. De investeringen van met name overheden liggen in België nog steeds een stuk lager dan in onze buurlanden. De bouwactiviteit wordt op peil gehouden door de particulieren en bedrijven, maar ook de verschillende overheden moeten durven investeren. En dan liefst niet op het ritme van de verkiezingen”, bezwoer Verhelst.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot kondigde in Kortrijk aan dat alvast hij zijn budgetten niet afbouwt en dat ook zijn collega’s in de federale regering een extra inspanning doen via de bouw van o.m. gerechtsgebouwen en gevangenissen. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne kondigde aan dat zijn stad de komende jaren de grootste transformatie ondergaat sinds WO II. De kost van publieke en private projecten zoals Kortrijk Weide, de nieuwe stationsomgeving en het verlagen van de Leieboorden worden samen begroot op een half miljard euro.

Peter Vyncke gaf bij de opening van Matexpo ook nog aan hoe zijn bedrijf Onderneming van het Jaar geworden is. “Wij zijn een familiebedrijf van meer dan 100 jaar oud. Ons verhaal is er een van pieken en dalen, maar misschien vooral van volharding. Wat ik daaruit geleerd heb, is dat je als ondernemer twee belangrijke fouten kan maken. De eerste is te traag innoveren. De tweede is dat je bij een hoogconjunctuur te lang achteroverleunt en niets doet”, stelt Vyncke.

De opening van Matexpo werd gekruid met veel couleur locale. De academische avond werd ingezet op de beats van de plaatselijke helden Goose. Daarna mocht Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal een vijftal liedjes brengen in het West-Vlaams. De Kortrijkse burgemeester schat Matexpo met 40.000 bezoekers nog een stuk hoger in dan het naburige Waregem Koerse en Peter Vyncke gaf de aanwezigen een snelcursus West-Vlaams en herinnerde de aanwezigen eraan dat Matexpo zijn roots heeft in Harelbeke. Enkel omdat het evenement te groot werd, werd uitgeweken naar ‘de rand van Harelbeke’.De openingsavond van Matexpo is traditioneel het toneel voor het uitreiken van de Matexpo Awards. Die werden al voor de tweede keer ontworpen door kunstenaars van vzw De Branding. De jury bestond opnieuw uit de materieeldirecteurs van de grote Belgische aannemers, verenigd in Comatko, en met Leo Van Hoorick als juryvoorzitter. De Innovation Award werd uitgereikt aan JCB Belgium voor de Hydradig. De Green Award ging naar Verhelst Machines.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Demo Days pas in 2022

Demo Days pas in 2022

The Fair Experts, de organisator van de materieeldemonstratiebeurs Demo Days, heeft beslist om dat evenement af te gelasten. De volgende editie van Demo Days is voorzien op 3 en 4 september 2022. Het is één maand voor het evenement[…]

Acteurs op bezoek bij BM Rent

Acteurs op bezoek bij BM Rent

Twin Trading vaart 
zijn eigen koers

Twin Trading vaart 
zijn eigen koers

Stalenrijplaten.be 
bewandelt nationale en 
internationale wegen

Stalenrijplaten.be 
bewandelt nationale en 
internationale wegen

Meer artikels