Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Intrabouw vestigt zich in stijlvol en slim kantoor

Gerelateerde onderwerpen :

Intrabouw vestigt zich in stijlvol en slim kantoor

© af-fotografie.com

De nieuwe uitvalsbasis van projectontwikkelaar Intrabouw is gevestigd aan de Parklaan in Sint-Niklaas. Het nieuwbouwproject, met zowel appartementen als kantoren, werd volledig gerealiseerd met smart building technologie.

De diverse technieken en afzonderlijke besturingen die de klassieke domotica-oplossingen boden, bleken te beperkt voor de hedendaagse en toekomstige noden. Om hierop te kunnen anticiperen besloot Intrabouw in zee te gaan met IPBuilding dat geïntegreerde IP-totaaloplossingen ontwikkelt.

IPBuilding realiseerde één geïntegreerd informatienetwerk, zowel bekabeld als draadloos, waardoor men een op elkaar afgestemde omgeving creëert voor data, beeld, spraak, automatisaties en communicatie. Alle slimme technieken en toestellen worden verzameld op één gebruiksvriendelijk platform en worden aangestuurd vanop één aanraakscherm. In het geval van Intrabouw is dat een groot elegant touchscreen, centraal geplaatst in de kantooromgeving.

Stefaan Maes, de zaakvoerder van Intrabouw, was meteen overtuigd  van de gebruiksvriendelijkheid van smart building. De visualisatie op het vaste aanraakscherm, de smartphone, de tablet of de computer is zo eenduidig en intuïtief opgebouwd dat iedereen er in een mum van tijd mee weg is. Maar de gebruiksvriendelijkheid reikt verder dan het dagelijkse gebruik. Ook het aanpassen van functionaliteiten in de software verloopt bijzonder vlot.

Dat kwam snel tot uiting bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw. Na de initiële afstelling, was het nodig om de configuratie nog wat te optimaliseren. Dat ging probleemloos zonder tussenkomst van IPBuilding of een installateur dankzij de vrijheid die het systeem biedt om zelf drukknoppen en sensoren te programmeren, om sferen aan te maken, gebruiksrechten te bepalen, ... De functionaliteiten kunnen eenvoudig via de software gewijzigd worden en dit zonder herbekabeling, kap- of breekwerk.

De basis voor elke IPBuilding-installatie is een moderne, universele bekabeling voor alle technieken, elektrische verbruikers, sensoren en bedieningsinterfaces. Deze worden bekabeld en draadloos met elkaar verbonden en opgenomen in een afgesloten en beveiligd IP-netwerk. In vergelijking met klassieke bekabeling waar alles afzonderlijk wordt bekabeld en aangestuurd, ontstaan bij slimme bekabeling een onderlinge communicatie en snelle overdracht tussen de verschillende technieken, bedieningsinterfaces en slimme toestellen. Alles wordt esthetisch en naadloos geïntegreerd in de infrastructuur. De bediening wordt veel eenvoudiger en wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de gebruiker. IPBuilding zorgt ervoor dat alles op één gebruiksvriendelijk softwareplatform met elkaar kan communiceren.

Zaakvoerder Stefaan Maes van Intrabouw bedient het systeem vanop afstand via zijn smartphone en kan de instellingen aanpassen indien nodig. Hij bepaalt zelf welke lichten aangaan als hij of zijn medewerkers het lichticoon aanraken, wanneer de verwarming geactiveerd wordt, enz. Via het creëren van sferen is het mogelijk om persoonlijke combinaties van acties en gebeurtenissen volgens een zelf te bepalen tijdschema te selecteren. Als extraatje is de vereenvoudiging van de toestellen, knoppen en afstandsbedieningen natuurlijk mooi meegenomen. Het is niet langer nodig om voor videofoon, thermostaten, alarmering, zonnewering,  enz. afzonderlijke toestellen en bekabeling te voorzien.

Steeds meer leveranciers van diensten en producten maken gebruik van toestellen die voorzien zijn van intelligente technologie zodat het bedienen en beheren een stuk makkelijker wordt dan vroeger. Smart building-technologie is voor Intrabouw de juiste toekomstgerichte oplossing die de projectontwikkelaar ook zal toepassen in op stapel staande projecten zoals het Central Park-project in Sint-Niklaas.

De oplossingen van IPBuilding zijn open source en merkonafhankelijk ontwikkeld op het IP-protocol. Doordat alles via dit protocol verloopt, kunnen gebruikers kiezen uit tal van producten en merken voor schakelaars, schermen en modules en zijn ze zeker dat de toepassing ook in de verre toekomst nog zal worden ondersteund. Bovendien zijn de systemen modulair en dus later gemakkelijk uitbreidbaar.

Het Belgische bedrijf IPBuilding, dat in 2012 werd opgericht, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software en hardware voor smart homes, smart buildings en smart care. Het ontwikkelde een intuïtief en gebruiksvriendelijk platform voor het beheer en de bediening van technieken en toestellen in gebouwen. De aangereikte oplossingen verhogen het comfort en de veiligheid, laten mensen langer zelfstandig thuis wonen, leiden tot energiebesparing èn optimaliseren de communicatie. IPBuilding onderscheidt zich omwille van het aangeboden geïntegreerde totaalplatform maar ook door gebruiksvriendelijkheid, toekomstgerichtheid en betrouwbaarheid. Inmiddels leverde het bedrijf al meer dan 1.200 referentieprojecten op, waaronder villa’s, appartementen, kantoren, winkels, zorginstellingen en assistentiewoningen.

Intrabouw Lifestyle Buildings is een projectontwikkelaar uit het Waasland. Jaarlijks realiseert Intrabouw vijftig tot zestig nieuwbouwwoningen en appartementen waarbij evenveel aandacht geschonken wordt aan de architectuur en de inplanting in de omgeving als aan het comfort en de inrichting van de woning. De bouwprojecten volgen het ben-principe (bijna-energieneutraal bouwen), waarbij Intrabouw gebruikt maakt van  de beste materialen en technieken.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatiebedrijf Sanhebec overgenomen

Renovatiebedrijf Sanhebec overgenomen

Habenu-van de Kreeke Bouw uit Beringen heeft Sanhebec uit Lanaken overgenomen. Sanhebec is in Limburg al jaren een vertrouwde naam voor renovatiewerkzaamheden. Het bedrijf met vier werknemers is gespecialiseerd in verbouwingen, sanitair en[…]

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Elektrosector vraagt ook hinderpremie

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

Vragen over overheidsopdrachten tijdens coronacrisis?

De impact van het coronavirus op de uitvoering van lopende overheidsopdrachten

De impact van het coronavirus op de uitvoering van lopende overheidsopdrachten

Meer artikels