Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

InterSOLUTION: de solarmarkt is weer helemaal terug

InterSOLUTION: de solarmarkt is weer helemaal terug

Na een onderbreking van drie jaar vond op 17 en 18 januari in Flanders Expo in Gent de zevende editie plaats van InterSOLUTION, de vakbeurs voor zonne-energie in de Benelux. De belangstelling van ruim 80 exposanten en 2.348 bezoekers uit gans Europa bewijst dat de solarmarkt en de vakbeurs er weer helemaal staan.

Reeds in 2008, nog voordat de Vlaamse zonnepanelenmarkt tot recordhoogte zou stijgen, nam beursorganisator Delfico het initiatief voor de eerste zonne-energievakbeurs in de Benelux. "Na een onderbreking van drie jaar omwille van de economische dip in de solarmarkt, zijn we volledig terug", vertelt exhibition manager Delphine Martens. Dat de solarindustrie opnieuw in de lift zit, is merkbaar aan het innovatieve aanbod van de exposanten en de indrukwekkende stands op deze vakbeurs.

Heroplevende markt

“De solarmarkt is ‘volwassen’ geworden. De prijs van een installatie is stabiel, terwijl het rendement en de technologie blijven verbeteren. De aandacht voor zonne-energie is nog nooit zo groot geweest. Particulieren gaan steeds meer op zoek naar duurzame energie-oplossingen en kiezen daarbij voor zonne-energie. Overheden stimuleren de groei met campagnes, en ook bedrijven doen alsmaar meer inspanningen. Sinds 2014 is de jaarlijkse verkoop van zonnepanelen in Vlaanderen liefst verdubbeld”, stelt Delphine Martens.
 
"Het afgelopen jaar is met het aantreden van Bart Tommelein als Vlaams minister van Energie de zonnepanelenmarkt volop aangetrokken. Dat kan ook niet anders, want in de toekomst zal iedereen zonnepanelen op het dak moeten hebben", aldus Delphine Martens. "Vandaag kunnen zonnepanelen perfect concurreren met fossiele energie, ook zonder kunstmatige subsidies. De Vlaamse zonnepanelenmarkt beleeft daardoor een gezonde ‘revival’. Dat vertaalt zich ook naar InterSOLUTION: inzake aantal exposanten overtreffen we het niveau van de vorige beurseditie. Vele bedrijven namen bovendien een grotere stand dan ooit tevoren. En natuurlijk zal een bloeiende vakbeurs op zijn beurt weer een positief effect hebben op de markt."

Infosessies

Tijdens InterSOLUTION werd in de conferentieruimte van de beurshal een reeks boeiende en goed bijgewoonde informatiesessies georganiseerd. O.m. enkele praktijkgerichte presentaties over energie-opslag en de optimalisatie van zelf opgewekte zonnestroom kwamen aan bod. 

Innovaties

Standhouders pakten uit met hun nieuwigheden inzake zonnepanelen en energieopslag, montagesystemen en regeltechnieken, software en monitoring. Ook thermische zonne-energiesystemen, zonneboilers en warmtepompen vielen op in het aanbod. Behalve leefcomfort hebben de deelnemende bedrijven van deze tweedaagse vakbeurs ook een groeiende aandacht voor esthetiek en design van solar-oplossingen.
 
De standhouders kwamen behalve uit België en Nederland ook uit o.m. Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Israël. Voor vele buitenlandse standhouders is InterSOLUTION hun belangrijkste toegangspoort tot de Belgische markt.
 
Met 2.348 professionele bezoekers, ongeveer zoveel als op de vorige editie, kunnen de exposanten en de organisatie tevreden terugblikken op InterSOLUTION. 16% van de bezoekers kwam uit Nederland. De grootste groep bezoekers kent traditiegetrouw een achtergrond uit de bouwsector; als elektricien of installateur. Ook aannemers, dakwerkers, loodgieters, architecten en andere solar-professionals waren goed vertegenwoordigd. 
 
De volgende editie van InterSOLUTION wordt georganiseerd op woensdag 23 en donderdag 24 januari 2019, opnieuw in Flanders Expo in Gent. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich reeds melden via www.intersolution.be
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

InterSolution: veel aandacht voor batterijen en slimme omvormers

InterSolution: veel aandacht voor batterijen en slimme omvormers

Liefst 2.683 vakgenoten waarvan 19% uit Nederland, zakten in januari af naar InterSolution om de innovaties van leveranciers uit België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Israël… met eigen ogen[…]

30/01/2020 | Hout, Gevel & DakwerkenDak
NIKO : Complete controle voor elk huis, elke keer weer

NIKO : Complete controle voor elk huis, elke keer weer

 BATTERY SUPPLIES: Oplossingen voor opslag van hernieuwbare energie

BATTERY SUPPLIES: Oplossingen voor opslag van hernieuwbare energie

Intersolution 2020

Intersolution 2020

Meer artikels