Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

InterOffice slaat zelf zonne-energie op

Gerelateerde onderwerpen :

InterOffice slaat zelf zonne-energie op

InterOffice uit Tongeren is het eerste bedrijf in België dat opgewekte overtollige zonne-energie zelf opslaat dankzij een nieuw batterijsysteem. Voor de doorbraak van hernieuwbare energie is opslag cruciaal. Het InterOffice-project is dan ook een model van hoe het toekomstige energielandschap met een meer gedecentraliseerde productie er kan uitzien. Individuele opslag is tevens een belangrijke stap richting smart grid, een slim en flexibel elektriciteitsnet dat pieken in productie en in vraag perfect aankan. Dat verklaart ook de grote interesse van netbeheerders zoals Elia en Infrax voor deze ontwikkeling. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, huldigden de batterij-installatie bij InterOffice in.

Hernieuwbare energie heeft vele voordelen, maar ook nadelen. In tegenstelling tot energie die in klassieke centrales wordt opgewekt, kent hernieuwbare energie veel schommelingen. Zonne- en windenergie worden enkel geproduceerd op momenten dat de zon schijnt of er voldoende wind is. Deze schommelingen zijn enorm belastend voor het elektriciteitsnet dat bij productiepieken heel veel energie aangevoerd krijgt en op andere momenten geconfronteerd wordt met een grote vraag.

Minder schommelingen

Een logische oplossing is de opslag van hernieuwbare energie op de plaats waar die geproduceerd wordt. De opgeslagen energie kan dan op een later moment gebruikt worden, bv. 's avonds. Op die manier ondergaat het elektriciteitsnet minder schommelingen. Op grotere schaal is het gebruik van batterijen echter niet evident vanwege de grote investering die ermee gepaard gaat. Toch verdient een perfect gedimensioneerd batterijsysteem zichzelf gemakkelijk terug, op voorwaarde dat een gedegen voorstudie van het verbruik wordt uitgevoerd en de volledige installatie adequaat gemonitord en gestuurd wordt.

Door de energie op te slaan in de batterij liggen de piekwaarden lager.

“InterOffice, een leverancier van kantoorartikelen, beroepskledij en schoolbenodigdheden, waagde als eerste de sprong omdat het bedrijf ook tijdens de avonduren een grote energiebehoefte heeft, o.m. door de aanwezigheid van computerservers. De terugverdientijd van het batterijconcept (kostprijs 32.000 ') bedraagt daardoor slechts zeven jaar. Enkele jaren geleden investeerden we op onze parking in SunTrackers of zonnevolgers, zonnepanelen die voortdurend de stand van de zon volgen en zorgen voor een optimaal rendement. Ook hierin waren we een pionier', verklaart Patrick Poncelet, zaakvoerder van InterOffice.

'Tot hiertoe ging de energie die onze panelen opwekten voor een groot deel naar het net. In tegenstelling tot particulieren hebben bedrijven geen terugdraaiende meter. We ontvangen enkel een kleine vergoeding voor het leveren van opgewekte energie aan het net. Voor de energie die we 's avonds van het net halen, moeten we echter de normale elektriciteitsprijs betalen, die zowat tien keer hoger ligt en dat voor een hoeveelheid stroom die we enkele minuten eerder zelf hadden opgewekt. Dat heeft me aan het denken gezet: waarom zou ik de energie die ik zelf produceer niet opslaan en later gebruiken' Dankzij het nieuwe batterijconcept kan InterOffice de energie die het zelf produceert ook in de ochtend- en avonduren gebruiken', vervolgt Patrick Poncelet.

Voor de onderneming heeft dat verschillende voordelen. De energiekosten liggen lager omdat het nachtverbruik kan worden gedekt door de opgeslagen energie van overdag. Ook het injectietarief, een vergoeding die betaald moet worden evenredig met de hoeveelheid geïnjecteerde elektriciteit, ligt lager omdat de niet-verbruikte elektriciteit overdag naar de batterij gaat in plaats van naar het distributienet. Ook de vaste kosten liggen lager. Door de energie op te slaan in de batterij liggen de piekwaarden bij InterOffice lager. Dat heeft een gunstig effect op de factuur, die mee bepaald wordt door bereikte vermogenspieken.

We Are Smart

De zonne-installatie bij InterOffice bestaat uit 36 kWp SunTrackers en 58 kWp panelen op het dak. Samen zijn die goed voor een directe invulling van 55% van het elektriciteitsverbruik van InterOffice. Met het batterijsysteem zal het directe verbruik van eigen opgewekte zonne-energie verhogen tot 73%. Het batterijsysteem is voorzien van zelf ontwikkelde software voor het optimaliseren van de sturing (lading en ontladen) en visualisatieschermen ontwikkeld door Enervalis. Het batterijsysteem werd ontwikkeld door We Are Smart uit Bilzen, een onderneming gespecialiseerd in batterijsystemen gecombineerd met zonne-energie, en het adviesbureau Th!nk E, een onderzoeksbureau dat zich richt op slimme gebouwen, energiemanagement en de impact op het elektriciteitsnet. Sinds begin 2016 werken Th!nk E en We Are Smart nauw samen voor de integratie van batterijen in voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Samen kijken ze naar optimale configuraties, een aangepaste regeling en een maximale valorisatie van de flexibiliteit die door batterijen kan worden aangeboden.

'Opslagsystemen zoals bij InterOffice zijn de toekomst voor hernieuwbare energie. De kostprijs is voor vele ondernemingen nog een obstakel, maar toch kan een perfect gedimensioneerd batterijsysteem zichzelf gemakkelijk terugverdienen. Vooral bedrijven met een groot beschikbaar zonnevermogen op hun dak kunnen voordeel halen uit de batterij die dagelijks kan laden en ontladen, ook tijdens de wintermaanden, wat dit economisch voordelig maakt. Ook voor landbouwbedrijven is het batterijsysteem een interessante investering: ook die bedrijven hebben 's avonds energie nodig, onder meer voor ventilatie', stelt Rudi Vandromme, zaakvoerder van We Are Smart.

Ook bij particulieren is er een groot potentieel.

Vandromme verwacht niet alleen bij bedrijven een groeiende interesse; ook bij particulieren is er volgens hem een groot potentieel. 'Met de huidige tariefstructuur, terugdraaiende meters en de nog hoge kostprijs van de batterijen zijn de installaties momenteel weinig rendabel, maar daar kan snel verandering in komen als de slimme meter wordt ingevoerd en de prijzen van batterijen voort dalen', aldus de zaakvoerder.

'Ook de schaal van de opslag bij InterOffice (90 kWh) is interessant. Als andere bedrijven een gelijkaardig project ontwikkelen, kan dat een grote impact hebben op het toekomstige elektriciteitsnet. Door meer energie op te slaan zal het net minder aanpassingen nodig hebben om de toenemende decentrale productie aan te kunnen. Het zal de stabiliteit van het distributienet ten goede komen en de nood aan investeringen in de netten verlagen. Ultiem biedt dat ook een voordeel voor de eindconsument, voor wie de energieprijzen beter beheersbaar worden', besluit Tine Stevens, projectmanager bij Th!nk E.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Het internationale vloerenbedrijf Interface, gespecialiseerd in CO2-neutrale tapijttegels en veerkrachtige vloeren, werd zopas onafhankelijk gecertificeerd als CO2-neutrale onderneming voor alle activiteiten, producten en de waardeketen[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer artikels