Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Internationale erkenning voor Vlaams Materialenprogramma

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum dat zopas plaatsvond in Davos (Zwitserland) werden 'The Circulars' uitgereikt. Deze awards zijn een initiatief van The Forum of Young Global Leaders en belonen de beste en meeste inspirerende projecten voor de circulaire economie. In de categorie 'Governments, Cities & Regions' ging de award naar het Vlaams Materialenprogramma (VMP).

De jury loofde o.a. het indrukwekkende volume aan initiatieven en projecten die in Vlaanderen onder de paraplu van het Vlaams Materialenprogramma worden uitgevoerd en de medewerking van een groot aantal stakeholders en sectoren aan het programma. Het VMP, dat ontstond in 2011, wil van Vlaanderen een duurzame, toekomstbestendige economie maken waar materiaalkringlopen gesloten worden. Op die manier verminderen we onze impact op het leefmilieu significant en worden we minder afhankelijk van natuurlijke grondstoffen.

Uit de scans blijkt alvast dat de grondstofkosten gemiddeld ongeveer 40% van de totale bedrijfskosten bedragen.

In het VMP werkt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) samen met haar partners aan een lange lijst van acties op het terrein (Agenda 2020) evenals aan de opbouw van een langetermijnvisie (Plan C) en beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek (Summa). De oprichting en coördinatie van het Vlaams Materialenprogramma gebeurde door de OVAM, maar het succes van vandaag is het werk van vele handen.

Het VMP is immers een schoolvoorbeeld van co-creatie en mede-eigenaarschap. Bedrijfssectoren, kennisinstellingen, overheden en milieu-organisaties werken binnen het VMP samen aan de transitie naar een circulaire economie. Ook het Agentschap Innoveren en Ondernemen werkt mee aan het Vlaams Materialenprogramma via o.a. ondersteuning van Plan C en een aantal acties van Agenda 2020.

Materialenscan

Om kmo's op weg te zetten naar een duurzamer gebruik van materialen, bieden het Agentschap Innoveren en Ondernemen en de OVAM een materialenscan aan. Deze scan geeft bedrijfsleiders een zicht op het huidige materialenverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan en toont via eenvoudige simulaties hoe je de milieu-impact én je productiekosten kan verlagen. De scan wordt uitgevoerd door geselecteerde adviseurs en is bovendien gratis.

Uit de uitgevoerde scans blijkt alvast dat de grondstofkosten gemiddeld ongeveer 40% van de totale bedrijfskosten bedragen (wat veel hoger is dan de energie- of de personeelskosten) en dat gemiddeld 18% van de grondstoffen verloren gaat.

Dat bevestigt het belang, maar vooral ook het potentieel van duurzaam materialengebruik. De scan kan nog worden aangevraagd tot eind 2016 via www.materialenscan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar