Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Internationale architecten aan de slag op Nieuw Zuid Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Internationale architecten aan de slag op Nieuw Zuid Antwerpen

Dankzij ambitieuze projecten en een gunstige economie is ons land de jongste jaren een  aantrekkingspool voor internationale toparchitecten geworden. Een sterke magneet is zonder twijfel de site Nieuw Zuid in Antwerpen, met bijna 2.000 appartementen, 38 gebouwen, meer dan 3.000 ondergrondse parkeerplaatsen en 12 ha groen wellicht één van de grootste en groenste nieuwbouwprojecten die België ooit heeft gekend. Nadat eerder al talenten als Johannes Norlander, Vincent Van Duysen en Stefano Boeri er neerstreken, gaan nu ook architecten Peter Zumthor en Max Dudler er aan de slag.

De voorbije decennia stond België niet meteen bekend als een hotspot voor moderne architecturale parels. Daar komt echter langzaam maar zeker verandering in. Op verschillende plaatsen in ons land zijn de voorbije jaren en maanden ambitieuze nieuwbouwplannen op tafel gelegd, die ook vlot internationale toparchitecten weten aan te trekken. Vooral het project Nieuw Zuid in Antwerpen spant de kroon. Nadat eerder al de Belgische toparchitect en Designer van het Jaar 2016 Vincent Van Duysen (bekend van onder andere de ‘flagship store’ van Alexander Wang in Londen), de Zweed Johannes Norlander (‘Annex’ in Göteborg) en de Italiaan Stefano Boeri (het ‘Bosco Verticale’ in Milaan) er hun talenten toonden, drukken nu ook de Zwitserse architecten Peter Zumthor (Kolumbamuseum in Keulen) en Max Dudler (Jacob & Wilhelm Grimm bibliotheek in Berlijn) hun stempel op Antwerpen.

De bouw van het Scheldehof-project start in het voorjaar van 2020.

Twee woontorens

Max Dudler, een Zwitserse architect met internationale faam, is de eerste die aan de slag gaat op Nieuw Zuid. Concreet ontwerpt de toparchitect er twee nieuwe woontorens, in totaal goed voor 250 appartementen, duplexen en penthouses. De gebouwen  krijgen de naam Scheldehof. Naast het residentiële gedeelte is 2.300 m² bestemd voor kantoren en commerciële functies en komen er twee gemeenschappelijke dakterrassen met uitzicht op het water. In het midden van het project verrijst een binnentuin van meer dan 1.000 m². De bouw van het project start in het voorjaar van 2020 en de eerste bewoners zullen tegen eind 2023 terechtkunnen in de nieuwe gebouwen.

Het belangrijkste kenmerk van de architectuur van Dudler is een combinatie van strikt Zwitsers minimalisme en klassiek rationalisme dat zowel in de historische als in de hedendaagse architectuur wordt aangetroffen. “Vandaag wil iedereen in de Europese steden aan het water wonen en daarom staat de uitstekende ligging van het project aan de Schelde centraal in ons ontwerp. De twee gebouwen maken een U-vorm die naar de Schelde is gericht. Onze ambitie is om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om dichtbij het water te wonen”, verklaart Max Dudler.

Met de komst van Dudler naar de Scheldestad is de gehele ontwikkeling van Nieuw Zuid al flink opgeschoten. Volgens de planning is de buurt tegen 2030 helemaal klaar. Tegen die tijd zal ook zowat 30.000 m² aan publieke voorzieningen beschikbaar zijn, met onder andere twee scholen, twee kinderdagverblijven, een sporthal en een dienstencentrum.

“Vroeger was oppervlakte een belangrijk criterium, maar dat is vandaag allang niet meer het geval. Kwaliteit van uitzicht, architectuur, buitenruimte en groen primeren. De Vlaming koopt liever een kleiner appartement dat goed scoort inzake uitzicht, architectuur en terrasruimte dan een groot appartement zonder één van die drie kwaliteiten”, verklaart Kristof Schellekens, woordvoerder van projectontwikkelaar Triple Living.

Sneeuwbaleffect

Dat steeds meer internationale toparchitecten de weg naar ons land vinden, hoeft volgens experts niet te verbazen. De Italiaanse toparchitecte Paola Vigano tekende zeven jaar geleden al het masterplan voor Nieuw Zuid. Dat zorgt nu voor een sneeuwbaleffect. Daarnaast blijkt voor grote architectenkantoren ook de gunstige economie een doorslaggevende factor voor het ontwerpen van nieuwe woonprojecten in ons land.

“Het is een dubbel verhaal. De internationale architectuurwereld kijkt steeds meer naar ons land om woonprojecten neer te zetten. Anderzijds boomt de vastgoedmarkt in ons land als nooit tevoren. We moeten als Belgische projectontwikkelaars niet te bescheiden zijn om toparchitecten te durven aantrekken. Dat is niet vanzelfsprekend, want dit vraagt een grote investering: maar het resulteert wel in architectuur van topkwaliteit die ook goed scoort inzake duurzaamheid en groen. Op termijn creëren deze samenwerkingen een win-winsituatie want grote namen spreken nog jarenlang tot de verbeelding. Kijk alleen nog maar naar wat Le Corbusier of Victor Horta voor ons land betekend hebben”, besluit Kristof Schellekens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 26 september van 13 tot 18 uur een nieuwe editie van Mijn Thuis Op Maat. Architecten in heel Vlaanderen en Brussel zwaaien die dag exclusief de deuren open van hun knapste woningen. Wie[…]

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Meer artikels