Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Intermat Innovation Awards 2015: and the winners are'

Intermat Innovation Awards 2015: and the winners are'

In de aanloop naar de vakbeurs Intermat die van 20 tot 25 april in het tentoonstellingspark van Paris-Nord Villepinte zal plaatsvinden, werden op 22 januari de Intermat Innovation Awards uitgereikt. Deze prijzen zijn een afspiegeling van de verschillende sectoren waarin het materieel een essentieel productiewerktuig uitmaakt. In de bouw gaat het om ruwbouw, afbouw en sloop, in de openbare werken om grondverzet, wegenbouw en burgerlijke bouwkunde, en in de handling en diensten om steengroeven en prefabricage.

De deelname aan de Innovation Awards-wedstrijd is strikt voorbehouden voor de ingeschreven exposanten. De genomineerde producten wedijveren met elkaar in vier categorieën:

Bouwmaterieel;

Uitrustingen en Toebehoren;

Engineering en Systemen;

Digitale toepassingen.

Daarnaast wordt ook een Prijs voor Duurzame Ontwikkeling overhandigd over alle categorieën heen evenals een Speciale Prijs van de Jury.

De geselecteerde producten moeten niet alleen een vernieuwend karakter of echte verbetering vertonen, ze moeten ook een significante vooruitgang betekenen inzake technische ontwikkeling en gebruikte technologieën of een stap vooruit vormen op het gebied van besparingen, werking, gebruik of duurzame ontwikkeling. Ze dienen eveneens te voldoen aan de geldende reglementeringen en Europese normen.

Zo ziet het podium eruit.

Categorie Bouwmaterieel:

Wacker Neuson voor zijn 803 Dual Power minigraver

Naast de ingebouwde dieselmotor kan indien nodig ook een HPU8 elektro-hydraulische eenheid op de compacte 803-graafmachine worden aangesloten. Elektrische besturing van de minigraver, met nuluitstoot, is dus mogelijk voor binnenwerken. Voor buitenwerken kan worden gekozen voor de klassieke werking met dieselmotor.

De HPU8 werd speciaal ontwikkeld voor graafwerken. Hij onderscheidt zich door zijn compacte afmetingen, robuustheid en prestaties die speciaal werden afgestemd op de 803 minigraver. De generator weegt amper 190 kg en werkt met volle belasting bij een omgevingstemperatuur tot 45° C en temperaturen onder het vriespunt.

Categorie Uitrustingen en Toebehoren:

Liebherr Frankrijk voor zijn kraanlift voor torenkranen

Deze kraanlift is vervaardigd volgens de norm EN 81-43:2009 en het veiligheidsniveau PLD (EN 13849) om te beantwoorden aan de aanbeveling R459 en meer in het algemeen aan de problematiek van de ergonomische toegang voor de kraanbestuurder tot zijn bestuurderspost. Die is voorzien om in de mast (vanaf een doorsnede van 2,3 bij 2,3 m) te kunnen werken. Daarom is het niet nodig om de kraanlift te demonteren en opnieuw te monteren bij demontage van de kraan.

Categorie Engineering en Systemen:

Merlo voor zijn MTSS-systeem voor controle van de zijdelingse stabiliteit

Na de introductie van het MCDC-systeem voor controle van de overlangse stabiliteit, het meest complete systeem tot nu toe, stelde Merlo in avant-première voor Intermat een nieuw systeem voor dat aan een andere veiligheidsbehoefte in de landbouwsector voldoet en zijdelings kantelen voorkomt.

Merlo ontwikkelde daartoe een specifieke elektronische centrale die alle sensoren op de machine afleest en de bestuurder in real time informeert over de zijdelingse stabiliteit dankzij een lichtscherm in de cabine. Het systeem analyseert continu alle operationele stabiliteitsparameters van het telescopische gedeelte en komt, afhankelijk van het opgespoorde probleem, tussenbeide door de bestuurder te waarschuwen via een geluidssignaal of, indien nodig, door de bewegingen te blokkeren die de stabiliteit van de machine in gevaar dreigen te brengen.

Categorie Digitale Toepassingen:

Atlog voor zijn Land2map-software

Met één en dezelfde software kunnen terreinopmetingen, afpalingen, vergelijkingen en locatiedetectie van leidingen uitgevoerd worden en wegenwerken of burgerlijke bouwwerken ingepland worden. De door de Land2map-software aangeboden veelzijdigheid wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van één unieke interface voor alle instrumenten.

Het principe is eenvoudig: naarmate de terreinopmeting vordert, ontstaat ter plaatse in real time een AutoCAD (dwg)-plan. Het is niet nodig de plannen nog eens over te tekenen op kantoor. De software is universeel bruikbaar en sluit via een eenvoudige Bluetooth-verbinding op alle Station en gps topografische instrumenten aan.

Prijs voor Duurzame Ontwikkeling:

MS voor zijn waterzuiveringsstation - neerslaan van chroom VI en totaalchroom

MS ontwierp een innovatief en uniek procedé voor de behandeling van chroom VI en totaalchroom in afvalwater dat hoofdzakelijk afkomstig is uit betonfabrieken. Deze nieuwe, industriële oplossing wordt aangeboden in kitvorm en werkt met een dosering van reagentia, zonder enig risico voor het milieu of de gezondheid.

Het spreekt vanzelf dat het commerciële potentieel van dergelijke procedés bijzonder groot is, niet alleen voor betoncentrales maar ook in andere industrietakken die te kampen hebben met chroomverontreiniging (leerlooierijen, oppervlaktebehandeling, enz.).

Favoriet van de Jury:

Bridgend Extrusion LTD voor zijn K-Form

Het K-Form bekistingssysteem is innovatief omwille van zijn efficiëntie die uitvoerders tijd en geld laat besparen, met inzet van minder arbeidskrachten. Het K-Form systeem bestaat uit lichte bekistingsrails in pvc die dienen als bouw-, krimp- en isolatievoegen.

Het is voldoende stevig om gebruikt te worden met machines voor betonuitvoering, zoals strikers en mechanische balken.

K-Form stelt bovendien niet-geschoolde arbeiders in staat om de bekisting aan te brengen en betonvloeren van goede kwaliteit te vervaardigen.

Het concept verbetert de hoogteprecisie en laat toe bijzonder vlakke vloeren te bekomen. De verwijderbare bovenband garandeert tot slot propere en droge dichtingslijnen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt