Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Interesse investeerders richt zich nu vooral op nieuwbouwwoningen

(c) Kolmont Invest

Projectontwikkelaar Kolmont Invest stelt bij zijn recente projecten in Limburg vast dat investeerders die zich tot voor kort bijna uitsluitend op appartementen richtten, nu steeds meer in de richting van nieuwbouwhuizen kijken. De ontwikkelaar ontving de voorbije maanden dubbel zoveel aanvragen van kandidaat-kopers dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Vooral woningen met een tuin liggen goed in de markt.

 

De viruscrisis heeft het vertrouwen van de investeerders fors aangetast. De beurs kreeg de afgelopen maanden immers flinke klappen en het ziet er bovendien niet naar uit dat er snel een economische heropleving zal komen. Integendeel zelfs: de vrees bestaat dat de economische gevolgen van de coronacrisis pas in het najaar écht duidelijk zullen worden. Experts verwachten dat het nog wel even zal duren vooraleer ons land uit die negatieve spiraal zal geraken.


Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun zuurverdiende centen te investeren in vastgoed, zoals wel vaker gebeurt in crisistijden. Uit cijfers van de Belgische notarissen blijkt dat vooral nieuwbouw in trek is. Voor een project in Hasselt alleen al meldden zich in één week tijd liefst vijftig geïnteresseerden voor slechts zestien nieuwe villa’s.


Kolmont Invest ziet veel beweging op de vastgoedmarkt. In het verleden beschouwden investeerders vooral nieuwbouwflats als een veilige haven, maar de voorbije maanden ontstond een grote interesse voor huizen met een tuin, een segment dat voordien zo goed als onbestaande was op de investeringsmarkt.


“We hebben het aantal geïnteresseerden voor onze villaprojecten de jongste maanden fors zien stijgen. In april noteerden we 278 potentiële kopers, in mei waren dat er 575 en in juli 562, of een verdubbeling in vergelijking met de periode vóór corona. We zien deze fors toegenomen interesse voor nieuwbouwwoningen bovendien in al onze projecten terugkomen”.


“De projecten in de rand van Hasselt blijven daarbij wel het meest populair. Heel wat mensen willen immers niet pal in de stad wonen, maar wel in de onmiddellijke nabijheid ervan, zodat ze alle faciliteiten in de buurt hebben zonder de drukte van het centrum”, zegt Matthias Leys, commercieel directeur van Kolmont Invest.


De oorzaak van de opkomst van huizen als investeringsproduct is niet ver te zoeken. Steeds meer mensen in het huursegment willen een eigen stekje mét tuin, en dan nog liefst in een rustige, groene omgeving. Door de viruscrisis zijn heel wat mensen deze luxe opnieuw naar waarde gaan schatten. Kolmont Invest kreeg de voorbije maanden ook veel meer aanvragen van mensen die een dergelijke woning willen huren.


Bovendien zitten heel wat investeerders op een hoop cash en die willen iets doen met hun geld. De rente op spaarboekjes staat historisch laag en door de wat onzekere beurskoersen en de magere economische vooruitzichten, plooien investeerders zich opvallend talrijk terug op vastgoed.


“Nieuwbouwwoningen met een tuin zijn vandaag zeer interessant voor investeerders. Er is niet alleen de grotere vraag van kandidaat-huurders, met een rendement van rond de 3,5% netto is het rendement van dit type vastgoed ook groter. Investeerders kunnen op die manier ook in hun vastgoedportefeuille differentiëren”, zegt Mattias Leys, die een stormloop vaststelt op de nieuwe Kolmontwoonprojecten Turfstekersstraat (Hasselt), Villapark Beukenhof (Hasselt) en Middelste Kommen (Hoeselt).
“Ook opvallend is dat de fors gestegen interesse voor nieuwbouwwoningen geen negatieve invloed heeft op de markt van de nieuwbouwflats. Het gaat niet om een verschuiving van de markt, maar om een extra interesse van investeerders, mede veroorzaakt door de onzekerheid op de beurs”, besluit Matthias Leys.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels