Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Intelligente straatlamp meet CO2-uitstoot in Leuven

Intelligente straatlamp meet CO2-uitstoot in Leuven

Dichter bij huis werkt het Leuvense technologiebedrijf Option eveneens aan de combinatie van openbare ledverlichting met intelligente softwaredetectiemogelijkheden. Option nam recent de Nederlandse bedrijven Lemnis Public Lighting en Innolumis Public Lighting over, gespecialiseerd in straatverlichting met ledlampen. Beide firma's worden samengevoegd onder de naam Innolumis Public Lighting. Dat bedrijf zal vanuit Amersfoort de Nederlandse openbare verlichtingsmarkt voort bedienen. De nieuwe onderneming zal zich echter ook richten op slimme toepassingen voor straatverlichting die niet alleen zuinig is in energieverbruik, maar die ook inspeelt op de vraag naar veiligheid en comfort. Hierin zal de technologie van Option een grote rol spelen.

Option voerde in het Amerikaanse San Diego voor General Electric een project uit waarbij het draadloos aansturen van straatverlichting met succes werd getest. Daarvoor werd CloudGate gebruikt, een hard- en softwareplatform van Option dat allerlei toestellen en machines draadloos met elkaar laat communiceren via het internet. Het Leuvense bedrijf verkoopt CloudGate nu in San Diego en Los Angeles. Het project maakte Jan Callewaert, de topman van Option, vooral duidelijk dat intelligente straatverlichting een groeimarkt kan worden.

Tijdens een daaropvolgende marktverkenning kwam Callewaert in contact met de Nederlandse bedrijven die nu werden overgenomen. De Nederlandse ledlampmakers hebben een patent op de montage van de led aan de zijkant van de armatuur waardoor het licht niet recht naar beneden schijnt en minder snel voetgangers, fietsers en chauffeurs verblindt. Omdat leds weinig hitte afgeven, kan Option zijn CloudGate integreren in de behuizing van Innolumis Public Lighting. De software laat toe dat de ledlampen automatisch worden gedimd op basis van het zonlicht en het verkeer. Daardoor kunnen steden en gemeenten, bovenop het rendement dat de zuinige ledlampen opleveren, nog eens de helft besparen op hun energiefactuur.

Het inpassen van CloudGate in de straatverlichting opent echter nog heel wat andere mogelijkheden, zoals een ingebouwde camera voor het automatisch herkennen van nummerplaten, het in beeld brengen van verkeer en beschikbare parkeerplaatsen of het signaleren van inbraken. In Leuven start Option binnen drie tot vier maanden een testproject waarbij de CloudGate-straatlampen de CO2-uitstoot van auto's en vrachtwagens zullen meten. Het is de bedoeling de intelligente straatverlichting wereldwijd te verkopen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst