Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Instelbare grootvlak-bekistingspanelen voor getorste buitenwanden

Gerelateerde onderwerpen :

Instelbare grootvlak-bekistingspanelen voor getorste buitenwanden

Construx levert zowel op maat gemaakte bekistingen voor complexe betonwerken als modulaire bekistingssystemen en ondersteuningen in huur of verkoop. Voor elk project wordt de juiste bekisting ingezet en soms is maatwerk de aanvulling op een systeembekisting of omgekeerd.

Het voormalige provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei vertoonde tal van gebreken. Na een grondige studie werd besloten om het te slopen en op dezelfde site een nieuw provinciehuis te bouwen waarin de diensten van de provinciale administratie gehuisvest worden. Het ontwerp is van de hand van Xaveer De Geyter (XDGA architecten) en de aannemer is de tv Democo–Denys. Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien, valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er ook minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en veertien verdiepingen tellen en wordt net geen 58 m hoog. De eerste twee en de laatste vijf verdiepingen zijn recht. De acht tussenliggende verdiepingen zijn compleet getorst. Construx levert de instelbare bekistingspanelen en het klimsysteem voor alle getorste en rechte buitenwanden. De wanden van de getorste verdiepingen zijn ofwel overhellend ofwel terughellend. Alles wordt gestort met witte beton en de binnenzijde van het gebouw wordt volledig in zichtbeton uitgevoerd. Construx heeft voor dit werk een volledig stalen instelbare/vleugelbare bekisting ontworpen zonder afbindingen door de beton en waarbij de binnenpanelen een inoxbeplating hebben om geen aftekening van roest te krijgen op de zichtwanden.

In totaal zijn twaalf binnen- en vier buitenpanelen van 7.200 bij 4.100 mm geleverd, samen met de nodige rechte en instelbare gevleugelde hoekpanelen. Alle panelen hebben instelbare loopconsoles en tussenvloeren. De grote ramen, die ontworpen zijn als omgekeerde driehoeken met rechte dagkanten, worden uitgekist door gebruik te maken van 16 instelbare raamsparingen. Alle ramen en dus ook alle sparingen op de acht getorste verdiepingen hebben verschillende dagkanten. Om dit deel van het bekistingswerk correct en snel te kunnen uitvoeren, worden alle speciaal gefreesde en genummerde platen voor de dagkanten op stelframes gemonteerd en via speciale hijshaken op hun plaats gezet. Door de strakke en gladde bekisting en het gebruik van pneumatische bekistingstrillers worden er, ondanks de dichte wapening en de moeilijk bereikbare plaatsen, wanden in perfect zichtbeton afgeleverd. Om met de uiterst zware bekisting veilig te kunnen werken rondom het getorste gebouw heeft Construx regelbare klimframes van 3 en 3,5 m diepte ontworpen die snel en gemakkelijk ingesteld en opgehangen kunnen worden. Het inspirerende gebouw zal, na de oplevering in 2018, onderdak bieden aan 860 medewerkers van de centrale administratie en de beleidsorganen van de provincie Antwerpen.

Tessenderlo

Construx leverde ook de modulaire paneelbekisting voor wanden tot 12,2 m hoogte van het nieuwe opleidings- en distributiecentrum van Hyundai in Tessenderlo. Op deze bouwwerf bouwt de firma Cordeel een opleidingscentrum, een distributiecentrum en een kantoorgebouw met lofts voor Hyundai Europa. Aansluitend aan het kantoorgebouw wordt ook een evenementenruimte en een grote toonzaal gebouwd. Alle kolommen en twee van de drie traphuizen zijn in zichtbeton uit te voeren. Er is ook een grote vide in het kantoorgebouw van drie verdiepingen hoog die nadien volledig zichtbaar blijft. Construx levert op dit werk 76 panelen van 3.300 bij 2.400 mm met bijhorende paspanelen en toebehoren. In de toonzaal en de evenementenruimte worden met de Construx-panelen wanden tot 12,2 m hoogte in één keer gestort. Het speciale hieraan is dat de wanden slechts 250 mm dik zijn en dat de kolommen die voor de stabiliteit moeten zorgen er pas achteraf tegen gegoten worden. Het geheel wordt afgestempeld met schoren van 10 en 14 m lengte.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Heftruckspecialist B-Close viert 50ste verjaardag

Heftruckspecialist B-Close viert 50ste verjaardag

De Belgische verhuurder en verkoper van hef- en magazijntrucks B-Close, is een halve eeuw actief. Dankzij exclusieve samenwerking met internationale merken op de Belgische markt en de lokale aanwezigheid over het hele land, verstevigde B-Close[…]

13/07/2022 | VerhuurOndernemingen
Altrad Benelux investeert 20 miljoen euro in verhuur van steigermateriaal

Altrad Benelux investeert 20 miljoen euro in verhuur van steigermateriaal

Stalenrijplaten.be bewandelt nationale en internationale wegen

Stalenrijplaten.be bewandelt nationale en internationale wegen

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Meer artikels