Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

installatie zonnepanelen

installatie zonnepanelen

Sinds 1 januari kan de Vlaming een beroep doen op de energielening om energiebesparende maatregelen te financieren in de woning. Intussen zijn 1.195 dergelijke leningen goedgekeurd.

In het eerste kwartaal van 2015 werd 48,67% van het geleende budget gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen, 21,58% voor dak­isolatie, 13,33% voor het plaatsen van een condensatieketel en 8,43% voor muurisolatie. Amper 1,49% van het geleende budget werd besteed aan zonnepanelen omdat slechts in een beperkt aantal gemeenten de energielening kon worden gebruikt voor het financieren van een pv-installatie.

Vlaams minister Turtelboom maakt het nu mogelijk voor alle Vlamingen om de installatie van zonnepanelen te financieren via de energielening. 'We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren. De rendementen zijn hoog en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur. Wie zonnepanelen aanschaft via een groepsaankoop haalt een rendement van 5%. Steun via groenestroomcertificaten is dan ook niet meer nodig; daarom hebben we die steun voor kleine installaties recent ook afgeschaft. We willen evolueren naar een beleid dat meer gericht is op investeringssteun. Daarom ook deze beslissing, die het voortaan voor elke Vlaming mogelijk maakt om via de energielening deze interessante investering te doen. We hebben het budget opgetrokken om dit mogelijk te maken', verklaart ze. Het budget werd met 12,5 miljoen verhoogd tot 30 miljoen '.

Wie wil lenen voor zonnepanelen moet wel een geïsoleerd dak hebben. In dat geval kan de energielening gebruikt worden voor de financiering van de zonnepanelen, de leiding, de keuring, de doorvoer door het dak en de draagstructuur van de zonnepanelen.

Energiezuinige huishoudtoestellen

Bovendien krijgen kwetsbare gezinnen de kans om met de energielening de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen te financieren. De noodzaak hiervan moet blijken uit een energiescan en de plaatsing kan begeleid worden door een energiesnoeier. De huishoudtoestellen die hiervoor in aanmerking komen, zijn een koelkast, diepvries en wasmachine, telkens met energieklasse A+ of beter.

Wie wil lenen voor zonnepanelen moet wel een geïsoleerd dak hebben.

Een gezin kan maximum 10.000 ' lenen, terug te betalen in vijf jaar aan een intrest van 0 of 2%. Voor de meerderheid van de bevolking geldt een intrest van 2%, terwijl bepaalde kwetsbare groepen kunnen lenen aan 0%. Het betreft volgende doelgroepen: personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigend op 1); personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 16.965,47 ', verhoogd met 3.140,77 ' per gezinslid dat niet de aanvrager is (inkomensgrenzen op 1 september 2013); personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen; personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen; en eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor (svk) aan mensen uit deze doelgroep.

Je kan een energielening aanvragen bij de lokale entiteiten van de gemeenten. Je vindt alle informatie over de energielening op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA) www.energiesparen.be/energielening. Via een handige tool verneem je na het ingeven van je postcode waar je in je gemeente terecht kan voor het aanvragen van je energielening (http://www.energiesparen.be/energielening/in-welke-gemeenten).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette