Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Luc Roymans

© LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 26 september van 13 tot 18 uur een nieuwe editie van Mijn Thuis Op Maat. Architecten in heel Vlaanderen en Brussel zwaaien die dag exclusief de deuren open van hun knapste woningen. Wie bouw- of verbouwplannen koestert, kan zich een namiddag lang laten informeren en inspireren.

 

Naar goede gewoonte zet Mijn Thuis Op Maat toekomstgerichte woonvormen in de kijker. Aandacht voor het klimaat en woonplezier gaan daarbij hand in hand. Een perfecte illustratie is bijvoorbeeld de water- en groenbewuste renovatie van Metriek Architecten en Ingenieurs in Schaarbeek.
 
De woning springt niet alleen in het oog door zijn charmante architectuur met respect voor het historische karakter, maar ook vanwege de sterke nadruk op klimaatadaptief bouwen. Voor architect Sebastiaan Leenknegt vormt dit een cruciaal onderdeel van het ontwerp.
 
Door de klimaatverandering treden immers steeds langere perioden van droogte, overstromingen en wateroverlast op. Denk maar aan de extreme regenval van de voorbije maanden. Collectieve oplossingen, zoals dijken en wachtbekkens, volstaan niet langer. Ook de individuele waterhuishouding van woningen zal de komende jaren aan belang winnen.
 
Voor de woning in Schaarbeek implementeerde de architect een regenwaterput, een filter en een dubbele waterafvoer op de achtergevel (een voor het groendak en een voor het afwaterend dak). Voorts werd er een pomp geplaatst in de kelder.
 
Een overzicht van alle deelnemende woningen vind je op http://www.mijnthuisopmaat.be. Alle bezoeken zijn volledig gratis. Wel moet je je op voorhand registreren. Sommige projecten zijn exclusief online te ontdekken. Dit staat steeds vermeld.

Foto’s: © Luc Roymans.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Leuven zoekt ontwerpteam voor de Knoop van Kessel-Lo

Leuven zoekt ontwerpteam voor de Knoop van Kessel-Lo

Meer artikels