Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Insecten tegen invasieve waterplanten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Insecten tegen invasieve waterplanten

Foto's: VUB

Heel wat lokale besturen worstelen met de overlast van invasieve waterplanten in hun waterlopen en vijvers. Het bekendste is misschien wel de Japanse duizendknoop die heel moeilijk te bestrijden is. Het Citizen Science project wil de verspreiding van dergelijke invasieve waterplanten een halt toeroepen dankzij insecten en burgers.

Bugs 2 The Rescue van de VUB en haar partners, is één van de zeven Citizen Scienceprojecten die de Vlaamse regering zopas goedkeurde, samen goed voor 1 miljoen €. Het project ‘Bugs 2 the rescue’ ontvangt 150.000 € en wil uitheemse waterplanten in kaart brengen. De zoektocht naar natuurlijke vijanden moet de verspreiding van ‘vreemde’ waterplanten een halt toeroepen.In onze streken komen steeds meer invasieve exoten voor. Dat zijn soorten die buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied voorkomen en daarbij schade veroorzaken aan de inheemse biodiversiteit. België telt wel 26 invasieve exotische waterplanten.

Controle

Dankzij Bugs 2 The Rescue werken jongeren en natuurvrijwilligers samen met wetenschappers om een halt toe te roepen aan de verspreiding van specifieke invasieve exotische waterplanten. Ze zullen hiervoor de morfologische kenmerken van bepaalde invasieve waterplanten onderzoeken en op zoek gaan naar natuurlijke vijanden. De inzet van natuurlijke vijanden (voornamelijk plantenetende insecten) om een plantensoort te controleren noemt men ‘biologische controle’. De methode is milieuvriendelijk en goedkoop. Momenteel zijn er echter te veel exotische waterplanten, te weinig wetenschappers en onvoldoende gegevens beschikbaar voor een succesvolle toepassing van deze methode. Daarom roept Bugs 2 The Rescue de hulp in van het publiek.

Workshops

“Via workshops en monitoringmateriaal kunnen geïnteresseerde burgers snel zelf aan de slag. Met dit project willen we samen een cruciale stap voorwaarts zetten om onze kennis van invasieve waterplanten en hun natuurlijke vijanden te versterken en zo op lange termijn een biologisch controleprogramma te implementeren”, zegt Prof. Iris Stiers, coördinator van het Citizen Science project. Het project start volgende maand en loopt gedurende twee jaar. Natuurpunt, de Vlaamse Milieumaatschappij, Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen en Provincie Limburg zijn partners in het project.

Voor meer informatie over de projecten kan je terecht op www.ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Nieuwe toekomst voor stationsomgeving Boom

Het gemeentebestuur van Boom en het provinciebestuur van Antwerpen schrijven een studieopdracht uit voor de opmaak van een masterplan voor de stationsomgeving van Boom, met inbegrip van advies voor realisatiemogelijkheden. Het projectgebied[…]

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor nieuwe Woeker

Oudenaarde trekt 14 miljoen uit voor nieuwe Woeker

Jan De Nul bereikt eerste mijlpaal in Guayaquil

Jan De Nul bereikt eerste mijlpaal in Guayaquil

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

Meer artikels