Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Insecten tegen invasieve waterplanten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Insecten tegen invasieve waterplanten

Foto's: VUB

Heel wat lokale besturen worstelen met de overlast van invasieve waterplanten in hun waterlopen en vijvers. Het bekendste is misschien wel de Japanse duizendknoop die heel moeilijk te bestrijden is. Het Citizen Science project wil de verspreiding van dergelijke invasieve waterplanten een halt toeroepen dankzij insecten en burgers.

Bugs 2 The Rescue van de VUB en haar partners, is één van de zeven Citizen Scienceprojecten die de Vlaamse regering zopas goedkeurde, samen goed voor 1 miljoen €. Het project ‘Bugs 2 the rescue’ ontvangt 150.000 € en wil uitheemse waterplanten in kaart brengen. De zoektocht naar natuurlijke vijanden moet de verspreiding van ‘vreemde’ waterplanten een halt toeroepen.In onze streken komen steeds meer invasieve exoten voor. Dat zijn soorten die buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied voorkomen en daarbij schade veroorzaken aan de inheemse biodiversiteit. België telt wel 26 invasieve exotische waterplanten.

Controle

Dankzij Bugs 2 The Rescue werken jongeren en natuurvrijwilligers samen met wetenschappers om een halt toe te roepen aan de verspreiding van specifieke invasieve exotische waterplanten. Ze zullen hiervoor de morfologische kenmerken van bepaalde invasieve waterplanten onderzoeken en op zoek gaan naar natuurlijke vijanden. De inzet van natuurlijke vijanden (voornamelijk plantenetende insecten) om een plantensoort te controleren noemt men ‘biologische controle’. De methode is milieuvriendelijk en goedkoop. Momenteel zijn er echter te veel exotische waterplanten, te weinig wetenschappers en onvoldoende gegevens beschikbaar voor een succesvolle toepassing van deze methode. Daarom roept Bugs 2 The Rescue de hulp in van het publiek.

Workshops

“Via workshops en monitoringmateriaal kunnen geïnteresseerde burgers snel zelf aan de slag. Met dit project willen we samen een cruciale stap voorwaarts zetten om onze kennis van invasieve waterplanten en hun natuurlijke vijanden te versterken en zo op lange termijn een biologisch controleprogramma te implementeren”, zegt Prof. Iris Stiers, coördinator van het Citizen Science project. Het project start volgende maand en loopt gedurende twee jaar. Natuurpunt, de Vlaamse Milieumaatschappij, Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Oost-Vlaanderen en Provincie Limburg zijn partners in het project.

Voor meer informatie over de projecten kan je terecht op www.ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels