Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Innovatieve vinylfabriek van Unilin in Wielsbeke draait op volle toeren

Innovatieve vinylfabriek van Unilin in Wielsbeke draait op volle toeren

Een productielijn van 430 m, een jaarlijkse productiecapaciteit van 6 miljoen m² of ongeveer 7.000 m² per ploeg per dag: het zijn enkele opvallende cijfers die de gloednieuwe vinylfabriek van Unilin in Wielsbeke kan voorleggen. Veel indrukwekkender is echter de spitstechnologie die er wordt ingezet. In september 2014 begon Unilin met de eerste productietests. Twee maanden later startte de productie. De planning is dat de productie omstreeks deze tijd op volle toeren draait.

'Vinylvloeren zijn absoluut niet nieuw, in West-Europa zijn verlijmde vinylvloeren al een halve eeuw in gebruik. De jongste vijf jaar zien we echter een opmars van vinylvloeren in de vorm van planken met een kliksysteem. De grootste kans voor Unilin lag echter in de nieuwe categorie zwevende vinylvloeren', vertelt Marieke Callens, productiemanager bij Unilin.

Ook in België groeiden deze luxury vinyl tiles (lvt) uit tot een volwaardige uitdager voor klassieke laminaat- en parketvloeren. 95% van de lvt-vloeren die hier te koop zijn, worden echter geproduceerd in Azië.

'Hoewel vele Aziatische producenten een ruime ervaring hebben met verlijmde lvt-vloeren weten ze doorgaans weinig van de kliktechnologie. Bovendien is de productie van vinylvloeren in Azië een zeer arbeidsintensief proces. Meer menselijke inbreng betekent helaas ook een grotere kans op foutjes en onvolkomenheden. Dit alles zorgt ervoor dat vele van dit soort vloeren te kort schieten inzake stabiliteit', vervolgt Marieke Callens.

'Onze ervaring met gepatenteerde kliktechnologieën zoals Unifit en Uniclic gaf ons een streepje voor op om het even welke andere vinylproducent ter wereld. Op esthetisch vlak springen de vloeren van Quick-Step en Pergo, de huismerken van Unilin, er eveneens tussenuit. Neem nu de scherpte van de houttekeningen of de matte oppervlaktestructuur die ervoor zorgt dat wat je ziet ook natuurlijk is', aldus de productmanager.

Made in Belgium

In 2013, werden de plannen goedgekeurd voor de bouw van een gloednieuwe fabriek in het West-Vlaamse Wielsbeke, goed voor een totale investering van 45 miljoen '. Unilin koos bewust voor een productiesite dicht bij zijn West-Europese kernmarkt. Het bedrijf wilde het productieproces, van granulaat tot afgewerkte vloer, volledig controleren. Daarnaast kan veel sneller worden geleverd. In combinatie met de mogelijkheid om gemengde vrachten te bestellen, kan Unilin dankzij een lvt-fabriek in het hart van Europa alle kopers op hun wenken bedienen.

Vijf machinebouwers

De projectingenieurs legden de lat meteen hoog. De machinefunderingen, de thermische olie-installatie voor proceswarmte, de koelinstallatie voor proceskoeling, een uitbreiding van de hoogspanningsinstallatie: elk detail werd uitgeplozen.

Parallel met de realisatie van het project sleutelde de onderzoeksafdeling bij Unilin voort aan het product zelf, de lvt-vloeren.

Het productieproces werd geoptimaliseerd op basis van tests bij de verschillende machineleveranciers. Het hart van de uiteindelijke productielijn bestaat uit machines van vijf verschillende producenten, wat geen evidente zaak was. In plaats van met het ontwerp naar één machinebouwer te stappen, koos Unilin ervoor om de verschillende delen te laten ontwikkelen door producenten die ieder in hun eigen vakgebied top zijn. Hen onderling laten samenwerken, was absoluut geen sinecure.

Vijf uitschieters

Alleen al omwille van zijn lengte en capaciteit is de vinylproductielijn in Wiels­beke uniek. Het echte verschil maakt Unilin met vijf specifieke punten langs het productietraject.

Zo is er de 'horizontale' productie. Op enkele uitzonderingen na kiezen andere producenten steecds voor 'calendering', een proces waarbij het vinyl door een reeks persen wordt gehaald en op grote rollen wordt opgerold. Dit proces creëert spanning in het oppervlak van het vinyl en heeft een nefast effect op de uiteindelijke stabiliteit van de vloeren. De vinylplanken doorlopen bij Unilin een volledig vlak traject, wat ze een opmerkelijk betere dimensionale stabiliteit geeft.

Het bedrijf investeerde 5 miljoen ' in een machine die de vinylplanken een verfijnde 'embossing' kan geven. Deze hoogtechnologische machine zorgt ervoor dat de houttekeningen op de lvt-planken ook voelbaar zijn in realistische groeven en knopen. Unilin verwacht de komende jaren in deze technologie nog vooruitgang te boeken.

De gloeioven vormt een cruciale stap in het productieproces. Deze 'annealing'-installatie beslaat bijna een derde van de 430 m lange productielijn. Hier worden de vinylplanken herhaaldelijk opgewarmd en afgekoeld in optimale omstandigheden. Op deze manier worden ook de laatste restjes spanning uit het product gehaald om een optimale dimensionale stabiliteit te garanderen.

De afwerking gebeurt met de toplaag die de vinylplanken meekrijgen. Een unieke samenstelling is het geheim van wat Unilin omschrijft als 'de vijf S'en', vijf domeinen waarin het bedrijf ijzersterk staat: stains (beter bestand tegen vlekken), shine (een constante, mattere glans), scuff marks (beter bestand tegen strepen en vlekken door contact met rubberen schoenzolen of meubelpoten), scratch (krasvaster) en smell (perfect gesloten oppervlak).

Unilin mijdt het gebruik van ftalaten in de productie van zijn lvt-vloeren. Ftalaten worden vaak ingezet als weekmaker van pvc, maar kunnen kankerverwekkend zijn.

Daarnaast wordt maximaal gebruik gemaakt van intern gerecycleerd pvc en wordt met de verbranding van zaaghoutafval van de laminaatfabriek gezorgd voor de eigen energievoorziening.

Unilin produceert laminaatvloeren, samengestelde parketvloeren en luxevinylvloeren onder de merken Quick-Step en Pergo, naast panelen op houtbasis (spaanplaat, mdf), sierpanelen, daksystemen en isolatieplaten.

Het bedrijf telt wereldwijd 5.400 werknemers op 21 productiesites en noteerde in 2013 een omzet van 1,4 miljard '. Unilin maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde groep Mohawk.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Publireportage

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Grid Parity Concepts Europe, kortweg GPC Europe, is een Belgische vakgroothandel in Solar en Storage Solutions. Sinds 2005 voorzien ze technische firma’s en installateurs van een compleet gamma aan kwalitatieve fotovoltaïsche producten. Hun[…]

23/06/2021 |
Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!

Publireportage

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!