Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Innovaties uit chemie en kunststoffen verlagen energiefactuur

Innovaties uit chemie en kunststoffen verlagen energiefactuur

Hoewel woningen en gebouwen goed zijn voor 35% van het totale energieverbruik in België, wordt jaarlijks slechts 1% van het woonpatrimonium gerenoveerd. De renovatie van huizen aanmoedigen, is daarom één van de beste manieren om energiezuiniger te wonen en bijgevolg de CO2-uitstoot in België drastisch te verlagen. Essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, pleit dan ook voor maatregelen die de renovatiegraad fors opkrikken, waarbij de materiaalkeuze en de duurzaamheid van een bouwproject geëvalueerd worden op gebouwniveau.

Tijdens Batibouw stellen opnieuw heel wat ondernemingen uit de chemische en de kunststofverwerkende industrie hun innovatieve oplossingen voor duurzaam bouwen, verbouwen en renoveren voor. Het gaat daarbij om performante isolatiematerialen, kunststof raamprofielen, mastieken, lijmen, verven, enz. Allemaal toepassingen die de energieprestaties van het woningpatrimonium kunnen optimaliseren.

Uit een studie van de fod Economie blijkt dat woningen 35% van het totale energieverbruik in België vertegenwoordigen. De energiezuinige renovatie van huizen is daarom één van de meest efficiënte manieren om de CO2-uitstoot in ons land fors te verminderen. Desondanks wordt jaarlijks slechts 1% van alle particuliere woningen gerenoveerd. Het volstaat om dit percentage op te krikken naar 3% om elk jaar 140.000 ton CO2-uitstoot te besparen. Dat stemt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 25.000 gezinnen.

'Bouwmaterialen uit de chemie en kunststoffen zijn uitermate geschikt om met een minimum aan grondstoffen een maximum aan effect te bereiken, en dit tegen competitieve prijzen. Om die reden pleiten we ervoor om bij de toekenning van bouwpremies en subsidies de duurzaamheid te evalueren op gebouwniveau, en dit op basis van objectieve en wetenschappelijke criteria', zegt Petri Ven, secretaris-generaal van Federplast.be, de vereniging van kunststofproducenten.

Essenscia en Federplast.be ondertekenden alvast het Renovatiepact van de Vlaamse regering, dat huiseigenaars ervan moet overtuigen om hun eigendommen sneller en energie-efficiënt te renoveren. Bovendien juichen beide sectorfederaties toe dat de overheden in Wallonië en Brussel recent hun premiestelsels hebben gewijzigd naar een systeem dat meer rekening houdt met de bouwtechnische specificaties, zonder daarbij bepaalde materialen te discrimineren.

'Deze initiatieven zijn in elk geval een stap in de goede richting, maar er blijft nog een hele weg af te leggen. Daarom zal Essenscia ook dit jaar de innovaties van de sectorbedrijven op het vlak van duurzaam bouwen en verbouwen in de kijker blijven zetten, of het nu gaat om renovaties in de woningbouw of het renoveren van de Brusselse tunnels', besluit Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen