Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Innovatief bouwsysteem voor cleanrooms

Gerelateerde onderwerpen :

Innovatief bouwsysteem voor cleanrooms

© ©2018 Studio 38c | info@studio38c.nl | www.studio38c.nl

De Brecon Group heeft een revolutionair nieuw bouwsysteem voor cleanrooms ontwikkeld. Het modulaire Brecon Cassette Panel System (BCPS) is een compleet prefab wand- en plafondsysteem, inclusief raam- en deurpartijen, dat het monteren van cleanrooms een stuk efficiënter maakt. Dat kan bovendien aan een veel gunstigere kostprijs. Door de vooraf geproduceerde bouwelementen verloopt het bouwproces niet alleen sneller, maar ook veel schoner.

Daarnaast biedt dit systeem de hoogst mogelijke kwaliteit. Voor ‘controlled environment’-toepassingen zijn het hygiënische ontwerp en een aantal eigenschappen van de toegepaste materialen van het BCPS-bouwsysteem getest door de Fraunhofer-IPA business unit en beoordeeld volgens de GMP Annex 1, EHEDG en ISO 14644-1 normen en richtlijnen. Het Fraunhofer Instituut in Duitsland is de grootste organisatie voor toegepast onderzoek in Europa.

De eindbeoordeling heeft geleid tot een kwalificatie van het Brecon systeem conform ISO 14644-1 klasse 3 en GMP (Good Manufacturing Practice) vanaf de hoogste klasse A en lager gekwalificeerd. Hierdoor is het bouwsysteem tot en met het hoogste niveau inzetbaar in de farmaceutische, healthcare, medical device, food, cosmetische en semi-conductor gerelateerde industrie.

Bij conventionele bouwtechnieken wordt doorgaans eerst een frameconstructie gemaakt waarop gipspanelen als ondergrond voor HPL-verlijming (High Pressure Laminate) worden bevestigd. Het Modular BCPS Cleanroom System werkt veel doordachter. De prefabpanelen van dit systeem worden vooraf in de fabriek geproduceerd. Zij zijn leverbaar in HPL- en staaluitvoering. Beide eindafwerkingen zijn gecertificeerd.

Op het bouwproject worden ze volgens het click & fixedprincipe gemonteerd, waarna de cleanroom voort wordt afgewerkt. Dat biedt vele voordelen: er zijn beduidend minder werkzaamheden ter plekke en de doorlooptijden op het project zijn veel korter. Bij verbouwingen wordt de shutdownperiode sterk gereduceerd. Ook zijn de modulaire panelen uitstekend geschikt voor hergebruik.

Het nieuwe Brecon-systeem is het resultaat van zeer uitgebreid materiaalonderzoek. De uitdaging lag in het ontwikkelen van de juiste profielen en de constructieve samenstelling van deuren, ramen en uiteindelijk het gehele bouwsysteem, het beoordelen van de juiste onderdelen, een zoektocht naar innovatieve oplossingen voor luchttransport en nog honderen andere kleinere zaken. De certificering wordt uiteraard als een belangrijk eindresultaat gezien van dit intensieve en complexe ontwikkelproces.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Meer jobstudenten en vrouwen kozen in 2020 voor de bouwsector

Vorig jaar kozen meer jobstudenten voor de bouwsector en ook het aantal vrouwen in de bouw neemt stilaan toe in de nog steeds vooral mannelijke sector. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 24.847 Belgische bouwmedewerkers[…]

01/03/2021 | SociaalOndernemingen
Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Bouwsector lanceert ethische code

Bouwsector lanceert ethische code

Meer artikels