Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

infrastructuurwerken waterwegennet

infrastructuurwerken waterwegennet

Recent raakte bekend dat de Europese Commissie in totaal 275 miljoen ' vrijmaakt voor de cofinanciering van enkele belangrijke infrastructuurprojecten voor Vlaanderen. Het gaat o.m. over het Seine-Scheldeproject (140 miljoen '), de opwaardering van het Albertkanaal (74 miljoen ') en de Nieuwe Sluis in Terneuzen (48 miljoen '). Over het Seine-Scheldeproject verklaarde Vlaams minister Ben Weyts in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken dat de Europese subsidie zal leiden tot een versnelling van de uitvoering van het project.

Het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal en het verbreden van het vak tussen Antwerpen en Wijnegem is nodig om het kanaal toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Maar tegelijk steunt Europa ook innovatieve projecten in de binnenvaart: de uitbouw van het moderne verkeersmanagementsysteem River Information Services krijgt 1,4 miljoen ' subsidie; het innovatieve binnenvaartconcept Watertruck+ ontvangt 11,5 miljoen '. Door het inzetten van kleine duweenheden wil dit project kleinere waterwegen stimuleren.

'Van de voorziene 275 miljoen ' gaat 140 miljoen ' naar studies en werkzaamheden in het kader van het Seine-Scheldeproject. Eerder dit jaar bleek uit het antwoord op een vraag die ik aan minister Weyts stelde dat Vlaanderen voor zowat 165 miljoen ' steun had gevraagd. De effectieve toekenning van 85% van dit bedrag toont nogmaals aan dat het Seine-Scheldeproject een noodzakelijk en hoogwaardig project is', verklaart volksvertegenwoordiger Bert Maertens.

Binnenkort wordt bekend gemaakt hoeveel steun elk deelproject zal krijgen. Maar het einddoel blijft onverminderd hetzelfde: minder drukke en kapotgereden wegen, meer verkeersveiligheid en een schoner milieu. Elk transport op het water haalt immers een pak vrachtwagens van onze wegen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Miljoenenproject transformeert CO2 tot groene waterstof

Tien private en publieke partners hebben zich verenigd in het North-C-Methanol project. Samen zullen ze de CO2-emissie jaarlijks met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken voor de lokale chemische en duurzame[…]

26/10/2020 | GentInnovatie
Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Oudenaarde bouwt nieuwe woonwijk

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Vandenbussche krijgt Best managed Company Award

Eerste infrastructuurwerf met ethische code

Eerste infrastructuurwerf met ethische code