Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Infrabel en Tuc Rail krijgen Fireforum Award

Infrabel en Tuc Rail krijgen Fireforum Award

Infrabel en Tuc Rail hebben tijdens de Fireforum Awards een prestigieuze prijs ontvangen voor de Liefkenshoekspoorverbinding. De jury bekroonde de unieke set aan brandveiligheidsmaatregelen (waaronder het automatische schuimblussysteem) in de langste spoortunnel van België. De Liefkenshoekspoorverbinding is bijna een jaar in gebruik en vormt een strategische verbinding voor het goederenverkeer en de spooroperatoren, de Antwerpse haven en de Belgische economie.

De vzw Fireforum reikte voor de derde keer zijn awards uit om de beste projecten te belonen die de brandveiligheid van personen, gebouwen en goederen bevorderen. De jury bekroonde het volledige pakket aan innovatieve en conceptuele veiligheidsmaatregelen dat werd toegepast in de spoortunnels van de Liefkenshoekspoorverbinding die een essentiële rol vervullen voor een veilige exploitatie voor het spoorverkeer in en rond de Antwerpse haven.

Infrabel nam samen met Tuc Rail, zijn studiebureau voor de spoortechnologie, de prijs in de categorie 'Architecten en Studiebureaus' in ontvangst. Deze prijs is een erkenning van de progressieve verhoging van de veiligheid die Infrabel permanent nastreeft voor zijn spoorinfrastructuur en op het volledige Belgische netwerk.

Ongeveer de helft van de in totaal 16,2 km lange Liefkenshoekspoorverbinding bestaat uit spoortunnels die tot 40 m diep onder de Schelde lopen. De spoortunnels beschikken o.a. over brand- en toegangsdetectie, camera's, een rook- en warmteafvoer-ventilatiesysteem en een uniek automatisch schuimblussysteem. Dit systeem kan een tunnelsectie van 180 m lang in drie minuten opvullen met schuim en betekent een primeur op het Europese spoordomein.

Een volledig geautomatiseerd scenariobeheersysteem zorgt voor een snelle en efficiënte aansturing van het geheel van veiligheidsuitrustingen. Bovendien staat de controlekamer in het station Antwerpen-Centraal in voor een continue opvolging van deze veiligheidssystemen. Voorts zijn voor de hulpdiensten looppaden, toegangswegen, veertien evacuatieschachten en dertien dwarse tunnelverbindingen gebouwd. Er werden ook veiligheidsoefeningen georganiseerd samen met de brandweer van Beveren en Antwerpen.

De Liefkenshoekspoorverbinding verbetert sinds 14 december 2014 de verkeersstromen tussen de Waaslandhaven op Linkeroever (met o.a. de spoorinstallaties aan het Deurganckdok, het grootste getijdendok ter wereld) en het rangeerstation op Antwerpen-Noord (het tweede grootste vormingsstation van Europa) op Rechteroever. Het treinverkeer kan zo rechtstreeks, sneller en efficiënter verlopen.

Inzake de Europese spoorcorridors vormt de Liefkenshoekspoorvebinding een ware logistieke poort en een belangrijke impuls voor alle verladers van vracht uit Europa en zelfs de hele wereld. Dit gigantische infrastructuurproject verliep via een publiek-private samenwerking met de projectvennootschap Locorail nv als private partner.

De vzw Fireforum is opgericht in 2009. Haar missie is de efficiëntie van brandveiligheid te verhogen ten gunste van personen en goederen. De leden zijn Agoria, de Brandweervereniging Vlaanderen, Firepronet - Alumni 'Fire Safety Engineers', de Fédération Royale des Corps de Sapeurs Pompiers de Belgique/aile francophone et germanophone, het Instituut voor de Brandveiligheid, de Passive Fire Protection Association, de fod IBZ - Algemene Directie Civiele Veiligheid, het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid, Beprobel, Prebes en Fedustria.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 10% van alle kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie beschikt over geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten), zoals nationale of Europese merken, modellen en octrooien. Nochtans plukken 93% van de[…]

30/09/2022 | Ondernemingen
Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Eerste onderneming in de vloerenindustrie CO2-neutraal gecertificeerd

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Anglo Belgian Corporation neemt E. Van Wingen over

Tegels en mozaïek blijven populair

Tegels en mozaïek blijven populair