Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Industriële site in Berchem wordt hippe woonbuurt

Gerelateerde onderwerpen :

Industriële site in Berchem wordt hippe woonbuurt

Het industriële pand op de hoek van de Belpairestraat met de Coverlierstraat in Berchem staat al een hele tijd leeg. In de twintigste eeuw draaide de fabriek nog volop, maar het grote complex met een oppervlakte van ruim 10.000 m² staat al een tiental jaren te verkommeren. Daar komt nu verandering in. De industriële Atea-site ondergaat vanaf dit jaar een indrukwekkende transformatie en krijgt de naam Albert Residence.

Vanaf 2020 transformeert projectontwikkelaar Kolmont samen met het Antwerpse bouwbedrijf DCA het geheel om tot een moderne stadsbuurt. Op de bovenverdiepingen komen in totaal 77 appartementen. Op het gelijkvloers vullen commerciële ruimtes, een fietsenstalling en kantoren de vrijgekomen ruimte van 2.800 m² in. De bestaande buurtsupermarkt en de fitness behouden hun oorspronkelijke stek in het gebouw.

“De karakteristieke fabrieksgebouwen zullen we in ere herstellen zodat we de grandeur van het gebouw kunnen teruggeven aan de omliggende buurt. Wel breken we storende bijgebouwen af en in de plaats trekken we een mooie nieuwbouw op die geheel in stijl is met het industriële complex. De hippe lofts en moderne nieuwbouwappartementen in het industriële pand moeten de inwoners van Berchem een New York-gevoel geven.

Het gebouw krijgt ook een grote intensieve daktuin. We gaan 3.700 m² aan daken en 1.000 m² terrassen omtoveren tot een groene invulling zodat de buurt mee kan genieten van extra kleur en zuurstof. Om de parkeerdruk voor de buurt te compenseren, bouwen we een ondergrondse parkeergarage waar plaats is voor  meer dan 120 wagens”,  zeggen Michel Verhoeven van Kolmont en PieterJan Van Loock van DCA Woonprojecten.

Om het leegstaande gebouw een tijdelijke invulling te geven werken Kolmont en DCA Woonprojecten samen met leegstandsbeheerder FMT, een expert in het tijdelijke beheer van leegstaand vastgoed in heel België. Voor alle partijen was het belangrijk om tot een kwaliteitsvolle invulling te komen. Met het nieuwe platform ‘bel_aire’ biedt FMT artistiek talent uit Antwerpen verschillende werkplaatsen aan voor een betaalbare prijs. Zo toverde de stad samen met de drie andere partners de leegstaande verdieping om tot een creatieve hotspot voor 25 Antwerpse start-ups.

“Uit ervaring weten we dat een project zoals bel_aire in Berchem een zegen is voor start-ups zoals een juweelontwerper, een modelabel, designers, eventbureaus of schrijvers en scenaristen. Voor hen is het huren van zulke betaalbare ruimtes een eerste professionele ervaring waardoor ze zich voort kunnen ontplooien in hun vakgebied”, aldus Glenn Versieck, directeur van FMT.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

 UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

UGent investeert 30 miljoen euro in Campus Heymans

De UGent heeft plannen om haar campus aan de Corneel Heymanslaan de komende jaren aantrekkelijker te maken en investeert ongeveer 30 miljoen euro in deze campus in het zuiden van Gent. Voor de eerste fase van de werken, de bouw van een nieuw[…]

24/06/2022 | UGentstudenten
Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Vergunning voor jeugdinstelling in Victor Horta-internaat Brussel

Brussel begint aan ontwikkeling van LionCity

Brussel begint aan ontwikkeling van LionCity

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Meer artikels