Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Incatro verbetert akoestiek in raadzaal Sint-Martens-Latem

Incatro verbetert akoestiek in raadzaal Sint-Martens-Latem

De heel grote en hoge raadzaal met puntdak en grote raampartijen van de gemeente Sint-Martens-Latem had last van heel veel galm. Incatro is erin geslaagd de galmtijd te verlagen van 1,9 naar 1 seconde. Op een van de schuine wanden plaatsten ze hiervoor een akoestisch plafondpaneel van 17 m lang en zowat 3 m hoog.

 

“Onze ARTceiling is opgebouwd uit heel dens hoogwaardig akoestisch materiaal met een dikte van 5 cm.  Hierdoor bekomen we een 100% absorptie van alle menselijke frequenties. De lage tonen vormen steeds de belangrijkste uitdaging. Deze zijn immers heel dragend en bepalend voor het totale aantal decibels in de ruimte. Door het aanpakken van zowel de lage als de hoge frequenties absorbeer je niet enkel het geluid, maar verhinder je ook dat de mensen steeds luider gaan praten omdat ze elkaar niet goed verstaan. Met andere woorden: je pakt zowel het directe geluid aan alsook het gevolggeluid”, zegt Sophie Vandekerckhove van Incatro.

Paneel 

Het paneel is opgebouwd uit een hoogwaardig aluminium kader in poederlak. “De akoestische vulling wordt afgedekt met een molton die alle oneffenheden en randen afdekt. Via een peessysteem in het kader wordt de afgedekte vulling vervolgens nogmaals naadloos overtrokken met een eindlaag textiel. Het akoestische plafondpaneel is niet enkel akoestisch heel performant, er wordt ook heel veel aandacht besteed aan de afwerking zodat het zich perfect integreert in de mooie raadzaal. Deze mooie ceiling lost het galmprobleem op, maar past ook prachtig in de architectuur van de ruimte. Dat creëert een meerwaarde voor de plaats. De combinatie van akoestische performantie en superieure afwerking is het visitekaartje van Incatro”, zegt Sophie Vandekerckhove.

Plaatsing

Het plaatsen van de ARTceiling was een grote uitdaging. “De schuine wand bevindt zich 4 tot 6 m boven de grond. De ceiling moest bovendien uit één stuk van 17 m bestaan. Er hingen echter verschillende laaghangende lamparmaturen die het werken met een stelling alleszins niet vergemakkelijkten. Toch hebben we dit project op twee dagen tijd perfect kunnen uitvoeren. Ook onze klant was heel tevreden met het toch wel prachtige resultaat”, besluit Sophie Vandekerckhove.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

Cactus Muziekcentrum krijgt nieuwbouw

Cactus Muziekcentrum krijgt een nieuwbouw in Brugge. De bouw gaat van start op 3 november. De totale kost van dit project wordt momenteel geraamd op ongeveer 5,8 miljoen €. Zowel de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen als de stad[…]

21/10/2020 | ProjectenArchitecten
Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Studenten gebruiken toekomstige huisvesting voor opleiding

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Londerzeel zoekt ontwerper voor vrijetijdssite

Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Nieuwe campus voor Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen

Meer artikels