Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Immogra realiseert 71 apparte­menten naast de Broeltorens

Gerelateerde onderwerpen :

Immogra realiseert 71 apparte­menten naast de Broeltorens

De Gentse projectontwikkelaar Immogra ontwikkelt op de oude schoolsite van de Zusters Paulinen in Kortrijk 71 appartementen en een ruime ondergrondse parking met een fietsenberging.

Toen Immogra de site kocht, was de ontwikkelaar zich bewust van de culturele, historische en esthetische waarde van deze locatie. De site aan de boorden van de Leie ligt pal naast de symboolstek en het visitekaartje van Kortrijk: de Broeltorens. Bovendien bevat de site twee te renoveren patriciërswoningen uit de zeventiende eeuw en een te behouden en te restaureren Kloosterkapel, beide als monument beschermd. Daarnaast is er ook nog een bijzonder waardevolle en te behouden artdecogevel uit 1929.

Bouwploeg

Na nauw overleg met de stad Kortrijk werd beslist om een beperkte architectuurwedstrijd uit te schrijven waaraan negen architecten meededen. Na een grondige screening werd unaniem gekozen voor het ontwerp van Lens°Ass Architects. De rode draad door het binnenstedelijke ontwerp waren de beeldbepalende Broeltorens en de historische gevels en monumenten. Twee jaar intensief onderzoek en overleg met alle betrokken actoren en een gedegen marktonderzoek liggen aan de basis van de bouwaanvraag die eind december 2015 werd ingediend. Een aantal experts werden mee onder de arm genomen: erfgoedexpert Johan Grootaers en All Archeo, die een archeologisch vooronderzoek uitvoerde.

Door het situeren van compacte bebouwing aan de randen van het projectgebied worden niet alleen duidelijk zichtlijnen gecreëerd ten aanzien van de Broeltorens en de Leie, maar ontstaat er tevens een ruimte die plaats maakt voor een nieuw binnenstedelijk park aan de voet van de Broeltorens. De basis van dit park zijn oude bomen die aangevuld worden met nieuwe exemplaren.

Vier volumes

De 71 woonentiteiten omvatten zowel luxueuzere als betaalbare appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Ze liggen verspreid over vier bouwvolumes: een eerste aan het Oude Schoolgebouw op de hoek van de Guido Gezellestraat en de Verzetskaai (26 appartementen), een tweede palend aan de Leie (18 appartementen), een derde in het park (20 appartementen) en een vierde aan de Groeningestraat (7 appartementen).

Zitmuur

Voor het landschapsontwerp werd gekozen voor Buro Groen. In contrast met de rijkdom aan aanwezige historische elementen en uitgesproken architectuur kiest dit ontwerp voor rust en ontspanning door een eenvoudig maar eerlijk ontwerp. De eenvoudige groenstructuren blijven bescheiden ten aanzien van de Broeltorens.

In het binnengebied wordt een deels verzonken binnentuin omarmd door een zitmuur die in de eerste plaats zorgt voor een subtiele verwijzing naar de oude stadsmuur. De hogere beplanting en bomen worden zo aangelegd dat het zicht naar de Broeltorens vanuit de vier nieuwbouwvolumes mogelijk blijft, maar ze zorgen wel voor een filtering tussen de gevels onderling.

Elk gebouw heeft zijn eigen karakter. De materialen en kleuren zijn duurzaam en tijdsloos in relatie tot de reeds aanwezige en beeldbepalende elementen. Projectontwikkelaar Immogra is reeds 50 jaar een vaste waarde in de vastgoedwereld. Meer dan 3.500 realisaties staan op zijn naam, waaronder woningen, appartementen, kantoren, commerciële ruimtes, verkavelingen en assistentieflats.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels