Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Immobel smelt samen met Allfin

Immobel smelt samen met Allfin

De geruchten over een nakende fusie deden al langer de ronde, maar nu is het definitief: het beursgenoteerde Immobel gaat zijn activiteiten combineren met deze van projectontwikkelaar en vastgoedgroep Allfin. Eerdere plannen over een mogelijk samengaan werden vorig jaar door Immobel nog omschreven als 'ver van een concreet resultaat'. De operatie gaat nu in principe wel door. Als alles vlot verloopt kan de transactie nog vóór de bouwvakantie worden afgerond. De raad van bestuur van Immobel, de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders moeten het plan nog wel goedkeuren.

In de praktijk zal de fusie gebeuren door de overname van Allfin door Immobel. Daardoor ontstaat de grootste beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar van België, die zal beschikken over een verbeterde geografische spreiding en een betere diversificatie in de verschillende marktsegmenten. De globale marktpositie van het nieuwe fusiebedrijf zal op die manier gevoelig worden versterkt. De samenvoeging van de bedrijfsactiviteiten zal goed zijn voor gecombineerde activa van meer dan 850 miljoen '.

Complementair

'De nieuwe groep zal gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring die Immobel de voorbije 150 jaar kon opbouwen, en van de dynamische ondernemingsgeest van het jongere Allfin. Samen zullen we een groot aantal projecten leiden. Onze complementaire expertise zal ons toelaten om nog doeltreffender en winstgevender actief te zijn in de vastgoedmarkt', legt Alexander Hodac, gedelegeerd bestuurder van Immobel, uit.

Immobel zal een buitengewone algemene vergadering samenroepen om nieuwe aandelen uit te geven. Allfin wordt gewaardeerd op 286 miljoen '. Dat is meer dan Immobel, dat tegen een koers van 48,76 ' gewaardeerd wordt op 201 miljoen '. Op basis van deze waardering zou Marnix Galle als enige aandeelhouder van Allfin 58,77% van het gecombineerde vermogen van de nieuwe groep bezitten.

Galle was vorig zomer al hoofdaandeelhouder van Immobel geworden door de overname van het aandelenpakket van de familie van de overleden referentieaandeelhouder Ronny Bruckner. Marnix Galle volgde toen ook Paul Buysse op als voorzitter en overwoog toen al een fusie van de twee bedrijven, maar niet iedereen was daar naar verluidt even enthousiast over. Galle is de echtgenoot van Michèle Sioen van het eveneens beursgenoteerde Sioen Industries. Zij is ook voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Expert in stadsvernieuwing

Immobel is al sinds 19 september 1863 beursgenoteerd in Brussel en al meer dan 150 jaar een topspeler in projectontwikkeling in België. Immobel is actief in het Groothertogdom Luxemburg en in Polen. Allfin werd opgericht in 2001 en is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling van residentiële gebouwen, handelspanden, kantoren en gemengde complexen in België en Luxemburg. Gaandeweg evolueerde de groep tot een expert in stadsvernieuwing.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde