Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Immobel pakt uit met recordcijfers

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Immobel pakt uit met recordcijfers

De beursgenoteerde projectontwikkelaar Immobel is dit  jaar op weg naar recordcijfers. In de eerste helft van dit jaar stegen de bedrijfsopbrengsten met 44,1% tot 140,8 miljoen €, terwijl de ebitda en de nettowinst respectievelijk 67,2 miljoen € en 56,4 miljoen € bedroegen. 
 
Per aandeel is dat een nettowinst van 6,43 € tegenover 1,71 € in dezelfde periode vorig jaar. De dividendpolitiek kan dan ook probleemloos worden voortgezet wat een stijging met 4 tot 10% per jaar inhoudt. 
 
Immobel werd opgericht in 1863 en fuseerde in 2016 met Allfin, het bedrijf van CEO en huidig hoofdaandeelhouder Marnix Galle. Sindsdien gaan de cijfers fors omhoog. Immobel haalt in de eerste zes maanden van dit jaar een resultaat dat het volledige recordjaar 2018 evenaart. 
 
Allfin vulde met zijn vele residentiële projecten de grote kantoorontwikkelingen van Immobel aan. Gedurende 150 jaar verkocht Immobel meestal alleen de grond, nu wordt er ook gebouwd op de grond die wordt doorverkocht. De cijfers tonen aan dat die duale strategie lukt. 
 
De ontwikkelingsportefeuille omvatte eind juni 2019 meer dan 1 miljoen m² verspreid over zes landen (België, Luxemburg, Polen, Frankrijk, Spanje en Duitsland met een verwachte verkoopwaarde van 4,4 miljard €., een stijging met meer dan 550 miljoen € tegenover vorig jaar. De balans laat met een schuldgraad van 54% nog ruimte voor meer investeringen. Als maximale schuldgraad hanteert Immobel 70%.

België 

In België lanceerde Immobel naast de tien residentiële projecten die reeds operationeel waren in 2018 en de drie operationele projecten die vorig jaar in het kader van de overname van Urban Living Belgium werden verworven, drie nieuwe residentiële projecten en realiseerde het een omzet van 66,2 miljoen €. In april werd de helft van de aandelen van Möbius II verkocht aan Fidentia, een Belgische real estate investment fund manager. 
 
Momenteel worden verschillende grote residentiële projecten gecommercialiseerd die zich in de bouwfase bevinden. Er werden vergunningsaanvragen ingediend voor verschillende projecten in of nabij Brussel zoals Universalis Park (57.000 m²), De Brouckère (43.800 m²), Îlot Saint-Roch (26.000 m²), Lebeau (41.000 m²), Panorama - RAC 4 (57.000 m²) en Commerce 46 (13.800 m²). 
 
Immobel verwierf ook het Muntcentrum (62.000 m²) in Brussel, de huidige hoofdzetel van Bpost en de administratieve diensten van de stad Brussel, samen met Whitewood en DW Partners, een in de VS gevestigde private equity groep. Het verhoogde zijn participatie in het Key West project (61.300 m²) in Anderlecht tot 50%. 

Luxemburg

In Luxemburg genereerde Immobel in de eerste jaarhelft een omzet van 67,9 miljoen € als gevolg van de verkoop van het Nova kantoorgebouw en de verdere commercialisering van residentiële projecten in ontwikkeling. Tevens wordt in Luxemburg de eerste woontoren van het land gebouwd. De 165 luxe-appartementen van Infinity Living zijn allemaal verkocht.
 
In de tweede jaarhelft zal Immobel het winkel- en kantoorgedeelte verkopen aan de Duitse groep REAL I.S., wat de nettowinst vermoedelijk¬ flink de hoogte zal injagen. Voor Polvermillen-project (26.600 m²) loopt de bouwaanvraag.. 

Polen

In Polen voltooide Immobel de bouwwerken in de eerste fase van Granary Island. Voor de volgende fasen van dit rivierproject (41.700 m²) werd een bouwaanvraag ingediend. Het kantoorproject Central Point in Warschau, één van de belangrijkste flagship-ontwikkelingen in de stad, wordt voortgezet. Het zal uiteindelijk iets meer dan 19.000 m² vloeroppervlakte omvatten, waarvan 18.000 m² kantoorruimte en 1.100 m² winkelruimte. 

Frankrijk

In Frankrijk nam Immobel een jaar sneller dan gepland alle aandelen van het residentiële vastgoedbedrijf Nafilyan & Partners over. Daardoor krijgt Immobel de volledige controle over het bedrijf. Het management presteerde onder de verwachtingen die in 2017 werden vooropgesteld en investeerde in zaken die niet overeenkwamen met de visie van Immobel. 
 
Daarom werd de overname versneld. Die valt goedkoper uit dan verwacht. De transactieprijs bedroeg ongeveer 40% van de contractueel vastgelegde maximumprijs van 130 miljoen €. Het uitgespaarde geld wordt geïnvesteerd in groei, onder meer in kantorenontwikkeling in Parijs.
 
Nafilyan & Partners beschikt over 25 projecten in de commercialiserings- en/of bouwfase. Met Saint-Antoine (5.000 m²) verwierf Immobel France zijn eerste kantoorproject in de iconische wijk Le Marais in Parijs. Een tweede project is in voorbereiding.

Duitsland

De commercialisering van het eerste Duitse project, een woontoren in het centrum van Frankfurt, is volgens Immobel een groot succes met groter dan gebudgetteerde winstmarges. De Eden-toren situeert  zich tussen het CBD, het station en het evenementencentrum. Het project beschikt reeds over een vergunning en de bouw begint in principe dit  najaar.

Spanje

In Spanje boekte het leisure project (65.000 m²) aan de kust van Marbella belangrijke vooruitgang met het afsluiten van een overeenkomst met de Hotelgroep Four Seasons, terwijl de algemene vergunningsprocedure zich in een eindfase bevindt. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels