Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Immobel herontwikkelt hoofdzetel Proximus aan Noordstation

Foto: (c) Immobel

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Immobel is door Proximus geselecteerd als voorkeurskandidaat voor het regelen van de verkoop, de gedeeltelijke leaseback en de herontwikkeling van het hoofdkantoor van het telecombedrijf aan het Brusselse Noordstation. De werkzaamheden starten in principe in 2024 en zullen volgens de verwachting eind 2026 worden afgerond.
Concreet verkoopt Proximus de torens aan Immobel voor ongeveer 143 miljoen €. Bij de oplevering van het gebouw volgt een leasebackoperatie waarbij Proximus de ruimte huurt die het nodig heeft.

De telecomoperator geniet daarbij van enkele voordelen. Zo neemt Immobel 20 miljoen € voor de uitrusting van het gebouw voor zijn rekening en hoeft Proximus een aantal maanden geen huur te betalen. Indien het dat wenst, mag het telecombedrijf de gebouwen na vijtien jaar ook opnieuw in eigendom nemen.

Immobel wil de wijk rond Brussel-Noord nieuw leven inblazen door beide gebouwen te herbestemmen tot een duurzame en stimulerende omgeving. Als een ware katalysator voor de buurt moet het nieuwe project het gebied daadwerkelijk omvormen tot een multifunctionele stedelijke woon- en werkruimte waar permanent een levendige en dynamische sfeer heerst.

De kantoorruimte vermindert met de helft. Van de 110.000 m² die Proximus vandaag bezet, zal nog een ongeveer 50.000 m² overblijven. De gerenoveerde torens aan de Koning Albert II-laan zullen in de toekomst niet alleen door het telecombedrijf worden gebruikt, maar ook door andere bedrijven. Er komt ruimte voor woningen, openbare ontmoetingsplekken, een hotel en winkels.
 
Architecten

Proximus en Immobel zullen de iconische torens omvormen tot een groenere en ‘campusachtige’ site die gericht is op samenwerking, hybride werken en menselijke interactie. De architecten van het project zijn een consortium, gevormd door Neutelings Riedijk en Jaspers Eyers. Als winnaar van een architectuurwedstrijd kozen zer ervoor de toren voor gemengd gebruik te integreren in het ontwerpproces.

In de eerste plaats zal de atriumstructuur van het gebouw volledig worden herzien, dit met het oog op het verkrijgen van een optimale verbinding tussen alle bestemmingen in het gebouw. Éen toren is afgestemd op de toekomstgerichte behoeften van Proximus, de andere toren zal een echt gemengd gebruik kennen.

Naast een hotel, een digitale start-up hub, studentenhuisvesting en retail- en sportfaciliteiten, zal het tweede gebouw ook gericht zijn op residentieel gebruik.

Groen

De gerenoveerde gebouwen zullen voorzien zijn van royale ruimtes, badend in natuurlijk daglicht, waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. Naast diverse sportfaciliteiten zal ten minste één hectare groen in het project worden geïntegreerd. Op die manier draagt het project bij tot een groenere stad met betere luchtkwaliteit voor een gezondere leefomgeving.

Een slim waterbeheersysteem, met onder meer hergebruik van regenwater, en slimme ontwerpkeuzes op het vlak van energie-efficiëntie zullen het project CO2-neutraal maken in zijn gebruik. De duurzaamheidsambitie van het project wordt vertaald in een Breeam Outstanding label, het DGNB Platinum label, en een Well Platinum certificering.

De herontwikkeling heeft als doel om tegen eind 2026 een duurzame en inspirerende digitale campus te creëren die zorgt voor verbinding, samenwerking en innovatie. Tegelijkertijd zal het project substantieel bijdragen aan het revitaliseren van de Brusselse Noordwijk.

Omdat er veel vraag is naar kwaliteitsvol wonen en werken in de stad Brussel, ligt de primaire focus van Immobel op het welzijn van de eindgebruikers, waaronder de omwonenden en de werknemers.
Foto: Immobel.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Het expertenteam Els Vervloesem - Latitude mag een toekomstvisie ontwikkelen voor de buurt rond de Watersportbaan in Gent. Het team, dat eerder al werkte rond de Antwerpse wijk Luchtbal, gaat samen met stadsdiensten, bewoners, gebruikers en[…]

28/09/2022 | Studie
TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Meer artikels