Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ilot Sacré-project maakt einde aan een stukje verloedering

Gerelateerde onderwerpen :

Ilot Sacré-project maakt einde aan een stukje verloedering

Een gelukkige buurt is een buurt die leeft! Niet alleen het feit dat het centrum van Brussel binnenkort verkeersvrij gemaakt wordt, maar ook de officialisering en de eerstesteenlegging van het 'Ilot Sacré'-project zijn belangrijk in dat opzicht. Het enthousiasme is groot bij Galika-verantwoordelijke en projectpromotor Anne-Catherine Galetic en bij de Brusselse politieke instanties nu, na vijftig jaar laksheid, een welkom begin gemaakt wordt met de herinrichting van bepaalde gebouwen en van de stad.

In Bouwkroniek van 27 februari schreven we al dat de eerste schetsen voor de heraanleg en de bewoning van een stadskanker op 100 m van de Grote Markt getekend waren. Het Ilot Sacré-project tussen de beroemde Beenhouwersstraat en de Grasmarkt maakt dus een einde aan deze verloedering.

Het idee is eenvoudig: een culturele en historische wijk die al te lang verwaarloosd werd, nieuw leven inblazen door er studentenkamers en woningen te integreren op een pleintje dat de naam Tweemanspleintje zal dragen. De ruimte zal semipubliek zijn en 's nachts beveiligd worden met toegangshekken. Het architectenbureau DDS & Partners heeft bijzondere inspanningen geleverd om de nieuwe woningen in dit Brusselse landschap met zijn rijke verleden in te passen. Het heeft de architecten drie jaar gekost om het definitieve, hedendaagse ontwerp te tekenen dat de fysiologie van het stadscentrum respecteert. Volgens Dominique Delbrouck, één van de verantwoordelijken bij DDS, vinden we in de ronduit hedendaagse architectuur van de voorgevels niettemin elementen terug van de typische bouwstijl van de gebouwen rond de Grote Markt.

Goede energetische prestaties

Een belangrijke bekommernis waren ook goede energetische prestaties, die niet alleen gepaard gaan met een perfecte isolatie en goede ventilatie van de gebouwen, maar ook het gebruik van performante energiebronnen. De gebruikte materialen van hun kant zijn traditioneel en duurzaam. Belgische bakstenen, natuursteen en blauwe hardsteen zijn dan ook de belangrijkste onderdelen van deze nieuwe gebouwen.

De werkzaamheden werden toevertrouwd aan bouwonderneming Valens. Ze zouden binnen afzienbare tijd voltooid moeten zijn teneinde een beetje coherentie te brengen in deze perimeter die is opgenomen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed. Er waren dus vijftig lange jaren nodig om die gapende wonde in het centrum van Brussel te hechten. Bovendien zal de nieuwe wind die over Brussel waait binnen enkele maanden ook uitmonden in de reconversie van een verlaten kantoorgebouw tot nieuwe woonruimte, in de buurt van het beroemde beeldje van Manneken Pis. Galika treedt ook hier op als promotor.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een gascentrale van 900 MW in Dilsen-Stokkem. De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189[…]

20/09/2021 | ProjectenElektriciteit
Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Meer artikels