Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Ik kan alle meisjes een job als schrijnwerker aanraden"

Gerelateerde onderwerpen :

, ,

(c) Ebenti

Het nieuwe schooljaar is gestart. In het secundair bouwonderwijs lijkt de neerwaartse spiraal eindelijk gestopt. Er kiezen eindelijk weer meer jongeren voor een bouwopleiding, al gaat het nog maar om een lichte stijging: + 1%. De 19-jarige Tamara Degelaen is sinds kort aan de slag als schrijnwerker bij Ebenti in Zelzate en kan iedereen een job in de bouw aanraden.
Het aantal inschrijvingen in het secundair bouwonderwijs kalfde al jaren af. In het schooljaar 2016-2017 kozen nog 9.286 jongeren voor een bouwopleiding, in het schooljaar 2019-2020 waren er dat er nog maar 7.897. Vorig schooljaar betekende een kentering. Het aantal leerlingen steeg met 1% tot 8.016, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw.  
 
De bouwsector is blij met de grotere instroom in het bouwonderwijs. De sector kent immers heel wat knelpuntberoepen. Tal van bedrijven zijn bijna wanhopig op zoek naar bepaalde profielen en sommige vacatures raken maar niet ingevuld, zelfs niet na maanden zoeken.
 
Schrijnwerker staat op plaats 5 in de jaarlijkse lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Bij interieurbouwer Ebenti uit Zelzate, een dochterbedrijf van de familiale bouwgroep Camino, is zopas de 19-jarige Tamara Degelaen aan de slag gegaan als schrijnwerker. Ze is de eerste vrouwelijke schrijnwerker die bij Camino aan de slag gaat. Op kantoor zijn vrouwen bij Camino wel al heel goed vertegenwoordigd.
 
“Ik heb een opleiding Houtbewerking gevolgd aan het Koninklijk Atheneum in Zelzate. Dat was een bewuste keuze. De meeste meisjes op mijn school kozen voor de richting Verzorging, maar dat was niets voor mij. Houtbewerking was meer mijn ding. Mijn broer heeft dezelfde opleiding gevolgd en nu en dan bracht hij iets mee dat hij zelf gemaakt had, zoals een tafeltje. Dat fascineerde me en ik wou dat ook kunnen”, vertelt Tamara Degelaen. 

Tamara ging zelf aankloppen bij Ebenti om er stage te mogen lopen. Dat heeft ze uiteindelijk drie jaar gedaan en sinds 1 augustus is ze voltijds aan de slag bij het Zelzaatse bedrijf.  
 
“Ik maak vooral keukens en dressings. In het atelier bedien ik de machines die alle onderdelen van een interieurproject klaarmaken. Soms ga ik ook mee op locatie om te helpen bij het plaatsen. Ik vind vooral de afwisseling tussen het werk in het atelier en werken op locatie heel leuk.”
 
“Ik kan het andere meisjes alleen maar aanraden om ook te kiezen voor een job als schrijnwerker. Op school ben ik vier jaar lang het enige meisje van de klas geweest, maar ik werd goed aanvaard door mijn klasgenoten. Werken in de bouw is geen licht werk, maar na een week wordt je lichaam dat gewoon. Dus meisjes hebben zeker een toekomst in de sector”, besluit Tamara Degelaen. 
Bij Camino zijn ze blij met hun vrouwelijke schrijnwerker en hopen ze dat Tamara andere meisjes kan inspireren om ook te kiezen voor een job in de bouw.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Meer artikels