Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Foto: (c) KU Leuven / Alice Clancy

De KU Leuven reikt op 2 februari een eredoctoraat uit aan de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara. Zij vormen de spil van het door hen opgerichte Grafton Architects. Naar aanleiding van haar Patroonsfeest bekroont de Leuvense universiteit jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak.
Het in Dublin gevestigde architectenbureau bouwde de voorbije decennia een ijzersterke reputatie op, onder meer dankzij visionaire ontwerpen voor onderwijs-, overheids- en cultuurgebouwen. Die zijn te vinden in hun thuisland Ierland, maar ook in steden als zoals Parijs, Lima en Milaan.
 
Professor Farrell en professor McNamara hebben lesgegeven aan universiteiten en onderwijsinstellingen in tal van landen, en zijn momenteel verbonden aan de Accademia di Architettura in het Zwitserse Mendrisio. Architecten maken niet zozeer objecten als wel ruimtes, vinden ze. Elk project weten ze in zijn eigen unieke context te integreren.
 
“Hun gebouwen zijn 'goede buren' die een bijdrage willen leveren over de grenzen van het gebouw heen en die een stad beter willen laten functioneren”, aldus de jury van de Pritzker Prize, alom beschouwd als de hoogste onderscheiding voor architecten, die Farrell en McNamara in 2020 ontvingen.
 
De KU Leuven reikt op 2 februari nog vier andere eredoctoraten uit. Die gaan naar de Franse kinderarts en immunoloog Jean-Laurent Casanova, arts en milieu-epidemioloog Philippe Grandjean die gespecialiseerd is in de gevolgen voor de gezondheid van blootstelling aan chemische stoffen in de omgeving, de Amerikaanse neurowetenschapper Nancy Kanwisher en Argentijnse theoretische fysicus Juan Maldacena.
 
Ook de eredoctores van 2021 (Zhenan Bao, Hans Clevers, Bruno Latour, Kate Raworth en Jimmy Volmink) worden die dag gelauwerd omdat de eerdere viering niet kon doorgaan vanwege de coronapandemie. De KU Leuven hoopt dat het Patroonsfeest wel live kan plaatsvinden, maar de universiteit houdt uiteraard rekening met de omstandigheden en geldende gezondheidsmaatregelen op dat moment.

Foto: (c) KU Leuven / Alice Clancy

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten voor de Wienerberger Brick Award ingediend. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden in de stad Wenen bekroond voor hun ontwerpen waarbij[…]

24/06/2022 | baksteenBrick Awards
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Meer artikels