Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Iedere Vlaming één zonnepaneel

Iedere Vlaming één zonnepaneel

Met de goedkeuring van het energieplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein maakt de Vlaamse regering duidelijk hoe Vlaanderen de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 wil behalen. Bart Tommelein trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. De doelstellingen zullen jaarlijks worden geëvalueerd zodat indien nodig tijdig een tandje kan worden bijgestoken.

Tommelein trok eerder al met zijn zonneplan naar de regering. In het najaar komt er ook een windplan, om de drempels die vandaag bestaan om windmolens te plaatsen zoveel mogelijk weg te werken. Begin 2017 zal hij ook een warmteplan voorstellen om het onderbenutte potentieel van warmte-energie volop te gebruiken.

De doelstelling voor zonne-energie gaat van 2.670 GWh naar 3.510 GWh, een stijging met 31%. Voor wind gaan we van 2.094 GWh naar 2.913 GWh, of 39% meer. Voor warmte is het verschil minder groot, maar warmte maakt sowieso al meer dan een derde van de doelstelling uit. 'Iedereen weet dat ik geen voorstander ben van grote biomassacentrales. We maken een duidelijke verschuiving naar zon, wind en warmte', aldus Tommelein.

Om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen moeten in vijf jaar tijd 280 nieuwe windmolens worden geplaatst, wat neerkomt op elektriciteit voor 446.000 gezinnen. Daarnaast zouden er tegen 2020 ongeveer 6,4 miljoen zonnepanelen van 230 kwp moeten bijkomen tegen 2020.

'Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze subdoelstelling voor zonne-energie. Onze plannen zijn dus ambitieus maar niet onrealistisch. We hebben geen tijd te verliezen; daarom heeft de Vlaamse regering zopas reeds de aanpassingen aan de energielening goedgekeurd. Het is nu enkel nog wachten op de adviesorganen om te kunnen starten', besluit Tommelein, die hoopt dat de bevolking en de bedrijven het nog beter doen dan werd vooropgesteld en dat de doelstellingen sneller worden gehaald dan voorzien.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen