Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hypothecair krediet op woonboten wordt mogelijk

Voortaan komen ook woonboten, horeca- en theaterschepen en varend erfgoed in aanmerking voor een hypothecair krediet bij de bank. Een wetsvoorstel van kamerlid Peter Dedecker werd opgenomen in een grotere hervorming van het hypothecaire krediet. Dit is zowel voor de eigenaars van zo'n vaartuig als voor de Belgische kredietsector en toeleveranciers een positieve evolutie.

Scheepsregister

Wie eigenaar is of wil worden van zo'n schip moet niet langer bewijzen dat dat schip niet meer vaart - en dus onroerend is - om een hypothecair krediet te kunnen krijgen. 'Bij het omzetten van de Europese richtlijn nam de N-VA het initiatief om een einde te maken aan het verschil tussen een consumentenkrediet met hypotheek en een hypothecair krediet. Met de nieuwe wetgeving volstaat het om het schip te boek te stellen in het scheepsregister om dat hypothecaire krediet te kunnen sluiten', zegt Dedecker. Die teboekstelling werd in 2012 al mogelijk gemaakt door een ander wetsvoorstel van het kamerlid.

Buitenland

De vroegere situatie stimuleerde eigenaars om hun toevlucht te zoeken in het buitenland, vooral Nederland en Frankrijk. Bijgevolg werd het hypothecaire krediet eveneens daar gesloten. 'Dat is niet enkel nadelig voor de Belgische kredietsector; het verplaatsen van het schip naar het buitenland heeft ook een negatief effect op de werkgelegenheid op Belgische scheepswerven die zulke schepen verbouwen, uitrusten en onderhouden. De aanpassing van de wet is dus goed voor de consument en de economie', aldus Dedecker.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen