Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hypermodern bedrijvencentrum opent in Gent

Gerelateerde onderwerpen :

,
Hypermodern bedrijvencentrum opent in Gent

De stad Gent krijgt er met ‘Watt The Firms’ een nieuw en hypermodern bedrijvencentra bij aan de Nieuwewandeling en op een steenworp van de Coupure.

Watt The Firms, een project van ontwikkelaar Re-Vive, wil zowel op technologisch vlak als wat duurzaamheid betreft een voorbeeldproject zijn. Bedrijven verwarmen via geothermie, de snelst mogelijke internetverbinding is beschikbaar en de site doet inzake sfeer denken aan een hippe campus. De aannemers Beeuwsaert Construct, Goddeeris en De Keyser Elektro hebben het centrum gerealiseerd volgens een ontwerp van KRAS architecten.

De voormalige Elektrion-site stond jarenlang bekend als zowat de meest vervuilde site van Gent en omstreken. Elektrion produceerde jarenlang hoogwaardige motorolie in zijn bedrijf aan de Nieuwewandeling. Sinds de sanering in 2015 heeft de site echter een enorme metamorfose ondergaan. Hoewel het domein jarenlang bekend stond als een stadskanker in hartje Gent is het nu onder de naam Watt uitgegroeid tot één van de duurzaamste wijken in Vlaanderen.

Naast het woongedeelte met 76 appartementen en woningen in een stadspark opent op de compleet vernieuwde Watt-site ook een hypermodern bedrijvencentrum. In de 16 private kantoorruimtes kunnen 250 personen aan de slag en daarnaast zijn er nog verschillende gedeelde overlegplekken en vergaderzalen. Op het vlak van technologie en duurzaamheid werd de lat bijzonder hoog gelegd. Eén van de paradepaardjes is het geothermische netwerk dat er geboord werd. Met 25 leidingen die tot 75 m diep gaan, wordt grondwater van ongeveer 12° C opgepompt en doorheen de circuits van de gebouwen gestuwd. Dat betekent dat er in de winter verwarmd kan worden zonder fossiele brandstoffen, terwijl datzelfde netwerk in de zomer een koelend effect heeft.

“Daarnaast werden ook een tiental grote regenwatertanks geïnstalleerd, goed voor een opslagcapaciteit van zowat 100.000 liter regenwater. We voorzien tevens een platform waarop de vergaderzalen worden gedeeld, parkeerplaatsen worden geboekt en eigen Watt-auto’s worden gedeeld. Duurzaamheid is niet alleen in een woonwijk belangrijk, maar zeker ook in een bedrijvencentrum”, zegt Steven Rosseel, project developer bij Re-Vive.

Watt The Firms is geen traditionele kantoorruimte, maar eigenlijk een hub voor innovatieve bedrijven waar vooral veel kruisbestuiving tussen de firma’s zal zijn. Zo zal men hier private kantoren kunnen huren, maar wordt vooral gefocust op flexdesks die bedrijven dichter bij elkaar moeten brengen. Ook het restaurant, de vergaderzalen en ontspanningsplaatsen zullen gedeeld worden. Het bedrijvencentrum zal bovendien permanent (dag en nacht, zeven dagen per week) toegankelijk zijn, wat flexibele werkuren alleen maar zal aanmoedigen.

De site is heel open, met veel licht en een pak variatie. Zo kunnen de werknemers na een vergadering even gaan brainstormen aan de pingpongtafel, geconcentreerd voortwerken in een stille ruimte, wat gaan ontspannen in de zetels, op het dakterras of in het park, … Bovendien is er een fiber internetverbinding aangelegd, de snelste verbinding die vandaag beschikbaar is, uiteraard met wifi over de hele site. Daarnaast wordt er samengewerkt met de pakjesdienst Bringme, worden de vergaderzalen en het onthaal digitaal beheerd en zijn er voor alle bedrijven deelauto’s van Tapazz en CIACfleet ter beschikking.

Projectontwikkelaar Re-Vive was de eerste die recent naar Watt The Firms verhuisde. Intussen zijn er al verschillende bedrijven gevestigd, maar de zoektocht naar firma’s die op zoek zijn naar een hypermoderne werkomgeving loopt nog steeds. “Belangrijk is dat dit een place to be is voor creatieve en open-minded bedrijven, die geloven in de kracht van kruisbestuiving. Watt The Firms moet een soort ideeënhub worden waar bedrijven elkaar versterken in hun groei en ambities”, besluit Nicolas Bearelle, ceo van Re-Vive.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.    […]

Patrick Cloet overleden

Patrick Cloet overleden

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Meer artikels