Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Huurprijs Belgische winkelpanden stagneert

Huurprijs Belgische winkelpanden stagneert

Kooplustigen in de Nieuwstraat te Brussel.

In Amerika en Azië zijn de winkelhuurprijzen het voorbije jaar licht gedaald. Enkel in Europa werd een stijging van de winkelhuurprijzen geregistreerd, gemiddeld 4,3%.

New York, Londen, Hongkong, Parijs en Tokio hebben momenteel de duurste winkelstraten ter wereld. De huurprijzen op de Belgische markt stagneren. Dat zijn enkele conclusies uit de Global Prime Retail Rents, het halfjaarlijkse onderzoeksrapport van vastgoedspecialist CBRE.

Fifth Avenue in New York is ‘s werelds duurste winkelstraat. Voor de allerbeste winkelpanden betaal je hier 29.980 € per m² per jaar aan huur. New Bond Street in Londen staat als tweede gerangschikt, met een huurprijs van 16.020 €/m²/jaar. Hongkong, Parijs en Tokio vervolledigen de top vijf van deze rangschikking. De huurprijzen in New Bond Street in Londen stegen met liefst 39,1% op jaarbasis.

Fifth Avenue in New York is ‘s werelds duurste winkelstraat.

Het beperkte aanbod en de stijgende vraag naar de allerbeste winkelpanden doet de huurprijzen fors klimmen. Retailers betalen graag meer voor de beste locaties die hun merk meer naambekendheid geven en een maximaal klantenbereik verzekeren. Het zijn vaak nieuwkomers die deze huurprijzen betalen. New Balance en Nars hebben bijvoorbeeld onlangs hun eerste winkel in Londen geopend. Ook in Dublin en Madrid werden stijgende huurprijzen genoteerd, gedeeltelijk ondersteund door de sterke lokale economie.    

Toch geldt deze stijgende trend van de huurprijzen niet voor alle Europese landen. Slechts op 20 van de 49 Europese winkelmarkten werden hogere huurprijzen vastgesteld; de overige markten, waaronder België, zagen een stagnering van de huurprijzen.

“Voor de Nieuwstraat in Brussel of de Meir in Antwerpen wordt vandaag 1.950 €/m²/jaar betaald, net als vorig jaar. Ook in Gent, waar het nieuwe circulatieplan wordt geëvalueerd, zijn de huurprijzen stabiel. Voor een winkel in de Veldstraat betaal je 1.600 €/m²/jaar. Kleinere en middelgrote steden hebben het moeilijk door de concurrentie met e-commerce. Hier worden vaak lagere huurprijzen en stijgende leegstandscijfers genoteerd”, aldus Sebastien Vander Steene, hoofd Retail bij CBRE België en Luxemburg.

Ook Brussel heeft een moeilijke periode achter de rug, onder meer veroorzaakt door de aanslagen, de terreurdreiging, de voetgangerszone en de problemen met de tunnels. De markt heeft zich echter goed herpakt en het internationale toerisme zit momenteel weer op het niveau van 2015. Later dit jaar opent The Mint op het Muntplein zijn deuren, een winkelcentrum van meer dan 15.000 m², wat een impuls zal geven aan de Brusselse benedenstad.

Straten zoals de Elsensesteenweg, de Guldenvlieslaan en de Waterloolaan in de Brusselse bovenstad doen het erg goed. Hier verwacht CBRE België op korte termijn stijgende huurprijzen. Een belangrijke indicator van vertrouwen is bijvoorbeeld de komst van Prada naar de Waterloolaan, die hier later dit jaar zijn allereerste Belgische winkel zal openen. Het vertrek van Marks & Spencer op de Guldenvlieslaan noemt CBRE jammer, maar geen ramp. De interesse voor het pand is immers groot  en verschillende kandidaten hebben zich reeds aangeboden om de Britse kledingketen te vervangen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

"Dankzij de veerkracht van het personeel kon Thomas & Piron als eerste fabrikant zijn activiteiten hervatten"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week komen de antwoorden op onze vijf vragen van François Piron, CEO van Thomas & Piron. Welke nieuwe technologie zal volgens[…]

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

De Gelukkige Haard wil Mimosawijk in Oostende renoveren

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

3.000 noodwoningen voor slachtoffers van overstromingen

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Herontwikkeling voor Gentse Arsenaalsite

Meer artikels