Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hulpverleners raken via sleutelkluisje vlot en veilig bij thuiszorgcliënten

Hulpverleners raken via sleutelkluisje vlot en veilig bij thuiszorgcliënten

Het OCMW van Gent, het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en de Bond Moyson Oost-Vlaanderen testen samen met alle Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm's) een systeem met sleutelkluisjes voor thuiszorg. Alle Gentse shm's installeren aan de toegangsdeur van hun appartementen een sleutelkluisje, met daarin een sleutel van de hoofdingang. Drie Gentse thuiszorgdiensten kunnen die sleutel dan gebruiken om vlotter en veilig binnen te geraken en er hun cliënten te helpen. Het Gentse OCMW coördineert en steunt het geheel. Het gaat om een testproject dat na één jaar geëvalueerd wordt. Als de resultaten positief uitvallen, wordt bekeken of andere thuiszorgdiensten ook in dit project willen stappen.

In Gent is de vergrijzing volop bezig. Het Gentse beleid kiest ervoor om senioren zo lang mogelijk zelfstandig en kwaliteitsvol thuis te laten wonen. Senioren blijven ook effectief langer thuis wonen. Voor sommigen betekent dit dat hun zelfredzaamheid daalt. Ze hebben meer thuishulp nodig en stappen moeilijker, met alle valrisico's van dien. Verschillende senioren hebben ook een personenalarmsysteem, zodat ze in crisissituaties hulp kunnen inroepen. Ze zijn daarvoor steeds meer aangewezen op professionele hulp, want vele senioren zijn alleenstaand of hun familie woont verder uit de buurt.

Gebruiksongemak

'We merken dat veel senioren extra sleutels laten bijmaken voor elke hulpverlener die over de vloer komt. Zowel sleutels van de voordeur van het appartementsblok als van hun eigen flat. Daardoor zijn hulpverleners dagelijks met losse sleutels van allerlei cliënten onderweg. Behalve het gebruiksongemak brengt dat ook een groot veiligheidsprobleem met zich. Want wat gebeurt er als die sleutels verloren gaan'', stelt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens.

Via een code kan de hulpverlener van de thuiszorgdienst de kluis openen en de sleutel nemen

“Andere bewoners kiezen ervoor om hun sleutels onder de mat, in een bloempot of de brievenbus te leggen. Of zetten gewoon de deur op een kier. Dat schept nog grotere veiligheidsrisico's voor die mensen en de andere bewoners', weet Rudy Coddens.

Samenwerking

Om die problemen te verhelpen, sloten de vijf Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen (WoninGent, Gentse Haard, Volkshaard, Merelbeekse Sociale Woningen en ABC) een overeenkomst met drie thuiszorgdiensten: het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Solidariteit voor het Gezin en Bond Moyson Oost-Vlaanderen.

De huisvestingsmaatschappijen plaatsen op hun kosten aan de hoofdingang van hun meergezinswoningen een sleutelkluisje met een sleutel van de hoofdingang. Via een code kan de hulpverlener van de thuiszorgdienst de kluis openen en de sleutel nemen. OCMW Gent neemt de rol van coördinator op. Het OCMW bepaalt en beheert de codes, communiceert deze naar de thuiszorgdiensten en is de contactpersoon voor de sociale huisvestingsmaatschappijen. De codes worden elke zes maanden gewijzigd. Ook bewoners kunnen aan de voordeur van hun appartement een persoonlijk sleutelkluisje laten installeren. Maar dat is dan voor hun rekening en zij moeten zelf de code doorgeven aan de thuiszorgdienst.

50 sleutelkluisjes

Er zijn reeds 50 sociale appartementsblokken uitgerust met een sleutelkluisje. Gent is de eerste gemeente in Vlaanderen om een dergelijke manier van werken te introduceren. 'Vanuit de vaststelling dat veel hulpverleners door dezelfde toegangsdeur moeten, zijn we ervan overtuigd dat dit een gebruiksvriendelijke, veilige en efficiënte methode is', besluit Rudy Coddens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt