Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

“Dit is een baanbrekend initiatief voor de hele vastgoedsector”, zeggen federaal minister Alexander De Croo (l.) en Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep.

Verkoop- en huurovereenkomsten kunnen voor het eerst op een wettelijke manier digitaal ondertekend worden, waardoor online een huis kopen of huren mogelijk wordt.

Vastgoedtransacties zullen vooral een pak sneller, veiliger en milieuvriendelijker verlopen. Ook de contracten en de administratieve rompslomp die bij een vastgoedtransactie hoort kunnen digitaal worden afgehandeld. Dewaele Vastgoedgroep en de federale overheidsdienst Financiën beginnen met een testproject om na te gaan hoe een en ander in de praktijk verloopt. Het gaat om een Belgische primeur in de vastgoedsector. Het is afwachten of deze manier van werken in de toekomst gebruikelijk zal worden voor alle makelaars in ons land.

Met één muisklik wordt het mogelijk om verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes en plaatsbeschrijvingen van woningen, appartementen, bouwgronden en garages te ondertekenen. Dewaele maakt hiervoor gebruik van een platform dat werd ontwikkeld door Connective, een Belgische scale-up en softwareleverancier die een antwoord wil bieden op de toenemende vraag om document gedreven processen te digitaliseren en documenten op een eenvoudige manier digitaal te ondertekenen.

Connective ontwikkelt gebruiksvriendelijke en toekomstgerichte oplossingen voor het elektronisch identificeren van de tegenpartij (identity services), het aanmaken van digitale documenten (smart documents), en het plaatsen van een legale digitale handtekening (eSignatures). Dit gebeurt conform de eIDAS-wetgeving, een Europese verordening betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties.

De digitalisering in onze maatschappij is vandaag niet meer weg te denken, alleen in de tradioneel nogal conservatieve immowereld was het nog wachten op een echte doorbraak. Het project werd al lang aangekondigd als dé grote innovatie voor de vastgoedsector, maar komt nu voor het eerst echt tot stand door een samenwerking tussen de fod Financiën en makelaar Dewaele Vastgoedgroep.

“Er gaat heel veel tijd verloren in het opsturen van documenten, het wachten op handtekeningen, .... Vaak kan zo’n proces zelfs een paar weken in beslag nemen en dat enkel om twee of drie handtekeningen op één document te krijgen. Door al die processen te digitaliseren, boeken we een gigantische tijdswinst en kan een document in principe op vijf minuten door alle partijen ondertekend worden”, verklaart Filip Dewaele, ceo van Dewaele Vastgoedgroep.

Zo zal bijvoorbeeld een plaatsbeschrijving bij een verhuring veel sneller officieel afgehandeld kunnen worden. Tot nu toe ging een expert ter plaatse en stelde hij de volledige beschrijving op. Daarna was het altijd wachten om alle ondertekende documenten verzameld te krijgen. Eerst werden de originele documenten per post naar de huurder gestuurd, vervolgens naar de verhuurder, waarna de hele papierwinkel finaal op de bus werd gedaan naar het vastgoedkantoor om daarna nog eens te belanden bij het registratieloket van de fod Financiën. Al die stappen kunnen nu zeer snel gebeuren.

Smartphone

Concreet betekent deze digitalisering dat kandidaat-kopers indien ze dat willen binnenkort online vanuit hun luie zetel hun droompand zullen kunnen kopen. Dat mag letterlijk worden genomen. Potentiële kopers kunnen niet alleen online hun ideale woning zoeken, met behulp van hun identiteitskaart en een eID-kaartlezer zullen ze ook de compromis kunnen downloaden, lezen en met één muisklik ondertekenen. Zelfs via hun smartphone wordt het mogelijk om een compromis wettelijk te handtekenen. Ook het opzeggen van een contract zal op termijn voor huurders en verhuurders zo op die manier kunnen gebeuren. 

“Voor het eerst is het nu perfect wettelijk en juridisch geldig om een document zoals een huurcontract of een onderhandse verkoopovereenkomst digitaal te ondertekenen. Een paar muisklikjes volstaan en achteraf kan de geldigheid van de handtekening niet meer betwist worden. In de praktijk zullen heel wat kandidaat-kopers die hun eerste huis kopen zeker nog altijd graag even rond de tafel gaan zitten, al zien we op termijn ook op dat vlak zeker een mindshift mogelijk. Maar voor investeerders en vastgoedmakelaars die online helemaal overtuigd zijn en de verplaatsing naar een kantoor niet meer willen maken, zal dit systeem een handige oplossing zijn”, aldus Filip Dewaele.

“Dit is een baanbrekend initiatief voor de hele vastgoedsector en een grote stap voorwaarts voor wie vastgoed (ver)koopt of (ver)huurt. Een pand kopen of huren zal een een stuk sneller en efficiënter verlopen. Bovendien zullen vastgoedtransacties voortaan ook een stuk milieuvriendelijker kunnen verlopen. Elk jaar worden ongeveer 140.000 onderhandse verkoopovereenkomsten gesloten in ons land. Zo’n document telt al vlug tientallen pagina’s in verschillende exemplaren. Die papieren rompslomp zal op termijn dus tot het verleden behoren, wat inzake administratieve vereenvoudiging een goede zaak is voor alle betrokken partijen”, besluiten Alexander De Croo en Jan Jambon, federale ministers van respectievelijk Digitale Agenda en Financiën.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Augmented reality wordt steeds belangrijker in de bouwsector

Gesimuleerde werkelijkheid of ‘virtual reality’ (vr) is nog iets anders dan toegevoegde werkelijkheid of ‘augmented reality’ (ar). Het verschil is niet altijd voor iedereen even duidelijk. In beide toepassingen zie je de[…]

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Publireportage

Traxxeo: Betere beheersing van projecten: de rol van digitale technologie

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Neem deel aan de webinar “Innovatieve producten en technieken voor een duurzaam betonherstel”

Meer artikels