Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Huis Guiette in Antwerpen wordt gerestaureerd

Foto’s: Agentschap Onroerend Erfgoed / Paul De Prins

Het bekende Huis Guiette in Antwerpen, de enige nog bestaande realisatie van Le Corbusier in België, wordt gerestaureerd. De woning is een gekend gezicht boven op de brug over de A12 in Antwerpen. Sinds 1978 is het huis beschermd onroerend erfgoed, en sinds 2016 behoort het zelfs tot het UNESCO Werelderfgoed. De vorige restauratie dateert al van 1987.

 

“Voor de eerste fase kent de Vlaamse overheid een erfgoedpremie van 95.000 € (zonder btw) toe. Het gaat om de standaard erfgoedpremie van 40% en een aanvullende erfgoedpremie van 10% voor goed onderhoud. De meeste elementen die in deze fase worden aangepakt zijn niet meer origineel. Deze restauratie is dus een uitstekende gelegenheid om Huis Guiette er weer wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
 
Het uitzonderlijke pand is één van de vroegste modernistische ontwerpen uit de loopbaan van de architect. Het werd in 1987-1988 een eerste keer door de huidige eigenaars gerestaureerd na jarenlange leegstand, onder leiding van architect Georges Baines.
Na meer dan 30 jaar dient zich nu een volgende restauratiefase aan. Dit jaar nog worden het dak, het dakterras en het balkon aan de straatzijde vernieuwd of hersteld. Vervolgens pakt men het eerste deel van het schrijnwerk aan, en de gevels die bij het dakterras aansluiten.
 
Fase 2 start vanaf 2022 en omvat het herstel van de rest van het schrijnwerk en de gevels. In een laatste fase volgt dan de restauratie van het interieur. Architect Luc Deleu (T.O.P. Office) tekende voor het restauratiedossier, na opmaak van een beheersplan en een grondig materieeltechnisch en bouwfysisch onderzoek. Alle werken gebeuren in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs.
 
Het merendeel van de werken gebeuren omwille van bouwfysische en -technische problemen met elementen die niet meer origineel zijn. Het vernieuwen van deze delen is niet alleen noodzakelijk, het is ook een kans om het oorspronkelijke uitzicht van de woning te verbeteren. Een focuspunt in de restauratiecampagne is het voorstel om de huidige kleuren van de gevels te wijzigen en meer te laten aansluiten bij het oorspronkelijke kleurenpallet dat Le Corbusier voor deze woning ontwierp.
 
Huis Guiette, Les Peupliers genoemd door de eerste bewoner, is samen met een woning in Stuttgart de enige realisatie van Le Corbusiers Maison Citrohan-type. Het theoretische woningmodel kon in Antwerpen eenvoudig aangepast worden aan de plaatselijke bouwregels en aan het budget van de bouwheer. Het vooruitstrevende ontwerp, gebouwd met voor die tijd nieuwe materialen, mondde na de Tweede Wereldoorlog uit in ernstige vochtproblemen. Op dat moment werd de oorspronkelijke Granilis-gevelbepleistering vervangen door leien, die het uitzicht gronding wijzigden. Pas bij de restauratie in 1987 verdwenen die weer. Na de huidige restauratie zal de gevelkleur nog meer aanleunen bij het originele ontwerp.
 
Het interieur wordt gekenmerkt door het hoge schildersatelier met aansluitend dakterras en door het complexe kleurenpalet. Sinds de vorige restauratie zijn de muren geschilderd in de authentieke kleuren ultramarijn, gebrande sienna, gebrande omber, oker, roze, Engels groen en Verschillende tinten grijs en wit.
 
De woning Guiette werd op 17 juli 2016, samen met zestien andere werken van Le Corbusier, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is het eerste werelderfgoed dat gespreid is over drie continenten, een bevestiging van de reputatie van Le Corbusier als eerste architect die in de hele wereld actief was.
 
Andere realisaties op de UNESCO-lijst zijn de woning van dokter Curutchet in La Plata (Argentinië), de woningen van het Citrohan-type in Stuttgart (Duitsland), de villa Savoie en de kapel in Ronchamp (Frankrijk), het Capitol Complex in Chandigarh (India), het museum van Westerse Kunst in Tokyo (Japan) en een appartementsgebouw in Genève (Zwitserland). Deze zomer wordt de vijfde verjaardag van de werelderfgoederkenning van het oeuvre van Le Corbusier in Antwerpen gevierd.
 
Het huis dankt zijn huidige naam aan zijn eerste bewoner, René Guiette (1893-1976). Hij was de zoon van de schilder Jules Guiette en vanaf 1919 begon hij zelf te schilderen. Zijn vader had hem in de schilderkunst geïnitieerd maar verder was hij autodidact. Guiette volgde aandachtig de ontwikkelingen in de kunstwereld en kwam begin jaren twintig regelmatig in Parijs.
 
In 1925 bezocht Guiette de Exposition Internationale des Arts Décoratifs en daar zag hij het modelhuis Pavillon de I'Esprit Nouveau, ontworpen door de Frans-Zwiterse architect Le Corbusier (1887-1965), die toen faam begon te maken als modernistisch architect. Het ontwerp was zo vooruitstrevend dat het heel wat controverse teweegbracht. De organisatoren wilden het zelfs voor het publiek verborgen houden door er een schutting van 6 m hoog rond te bouwen. Gelukkig voor Le Corbusier liet de Franse Minister van Schone Kunsten de schutting weer verwijderen. Onder de indruk van het vernieuwende werk, vroeg Guiette aan Le Corbusier om voor hem een huis te ontwerpen.

Foto’s: Agentschap Onroerend Erfgoed / Paul De Prins

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Meer artikels