Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

HUF HAUS bouwt premium sleutelklare prefabwoningen in hout en glas

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
HUF HAUS bouwt premium sleutelklare prefabwoningen in hout en glas

Het eerste Belgische HUF HAUS in Espeler-Burg Reuland wordt bewoond door Kim, Benedikt en hun baby Liv.

De Duitse prefabbouwer HUF HAUS GmbH & Co. KG met hoofdkwartier in Hartenfels (Westerwald, Rheinland-Pfalz) profileert zich als een pionier en Europese marktleider in tijdloze premium prefabwoningen met een moderne architectuur in de paal & balk-stijl. Het bedrijf bouwt zowel sleutelklare eengezinswoningen, duplexwoningen en stadswoningen als commerciële gebouwen en kantoren. De toekomst oogt alvast rooskleurig, want prefab zit ook in ons land in de lift. In het buitenland neemt deze prefab markt zelfs met 40 tot 50% toe, op de Duitse markt is er sprake van 20%.

De HUF HAUS Groep, die in 2018 een (gegroeide) omzet van 78 miljoen € liet optekenen en zowat 420 personen tewerkstelt, stelt zich tot doel om in België in eerste instantie zes tot acht woningen per jaar te bouwen. Na eerdere introducties in én buiten de EU-zone (Bulgarije, China, Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Slovenië, USA, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, …) betreedt de premium bouwer immers nu ook de steeds populairdere markt van Belgische prefabwoningen, die tot vandaag gedomineerd werd door lokale spelers.

Vandaag realiseert het bedrijf ongeveer honderd exclusieve luxewoningen in houtskeletbouw per jaar, waarvan zowat 40% wereldwijd worden geëxporteerd. Het complexe productieproces gebeurt in Hartenfels, net over de Belgische grens met Duitsland, waar zich in het HUF-Dorf zes volledig ingerichte modelwoningen (Ausblick, MODUM 7:10 en ART 3, ART 5, ART 6 en ART 9) en de gezinswoning van de eigenaar bevindt. Van hieruit worden de meest luxueuze huizen getransporteerd naar alle uithoeken van de wereld, waar de verschillende gespecialiseerde HUF-teams ze in een paar weken tijd opbouwen.

Vier generaties Huf en gespecialiseerde dochterondernemingen

HUF HAUS werd in 1912 door Johann Huf opgericht als een handel voor schrijnwerkers en timmerlui. In 1949 nam de vandaag 92-jarige Franz Huf het roer over van zijn vader, dat hij op zijn beurt in 1996 overdroeg aan de huidige CEO en managing partner Georg Huf. Vandaag stoomt deze derde generatie de vierde generatie klaar, met o.m. Georg Hufs zoon Benedikt als huidig financieel directeur.

Het hoofdkwartier en de productiesite van HUF HAUS bevinden zich in Hartenfels.


HUF HAUS beleefde zijn eerste internationale doorbraak toen het in 1958 de Duitse en Arabische paviljoenen op de wereldtentoonstelling in Brussel mocht bouwen. Sindsdien ontwikkelt deze onderneming onafgebroken haar verdere internationaliseringsstrategie. In de jaren ’70 van vorige eeuw ontmoette Franz Huf architect Manfred Adams, een student die zelf in de leer ging bij één van Duitslands meest prominente architecten Egon Eiermann en Bauhaus-architect Sep Ruf, wat de start van een disruptieve nieuwe stijl betekende.

Het bedrijf heeft in totaal elf architecten in dienst voor het ontwerpen van zijn huizen, evenals vier tuin- en landschapsarchitecten, één interieurarchitect en één StilART-architect. De  vier tuin- en landschapsarchitecten staan onder leiding van  Sarah Huf, die zelf de vierde HUF-generatie representeert en directrice is van de in Montabaur gebaseerde firma GartenART.

Om het bouwproces zo vlot mogelijk te doen verlopen biedt de bouwer alle diensten en specialisaties zelf aan en doet hij een beroep op verschillende gespecialiseerde teams die perfect op elkaar zijn afgestemd voor elke fase van een project, van het ontwerp en de productie tot de finale binnen- en buitenafwerking. Tot HUF HAUS’ gespecialiseerde dochterondernemingen behoren StilART (meubelfabrikant van op maat gemaakte meubelconcepten), MalerBodenART (exclusieve vloerbedekkingen en schilderwerken), GartenART (tuin- en landschapsarchitectuur), IDEAL Beton (productie van geprefabriceerde betonplaten voor kelders en plafonds) en redblue energy (specialist in aircotechnologie, verwarmings- en ventilatietechniek en sanitaire installaties).

Snelle bouwtijd en Duits vakmanschap

Het HUF HAUS-portfolio schittert door zijn tijdloze elegantie, opmerkelijke architectuur en klassiek design. De bekende paal & balk-structuur evolueerde mee en beantwoordt aan de hedendaagse huidige smaak, maar weet toch haar unieke eigenschappen te behouden.

“Naargelang de grootte van het project duurt de productietijd van een woning vijf tot zes weken. Het bouwproces inclusief de montage van een HUF-huis neemt gemiddeld één tot twee weken in beslag en de uitrusting en binnenafwerking, waarbij alles perfect op elkaar is afgestemd, vier tot vijf maanden. Alles is dus klaar in een half jaar. Dit betekent dat een modulair HUF HAUS met hoogwaardige bouwmaterialen minstens twee keer zo snel wordt gebouwd als een traditioneel bakstenen huis”, meldt Georg Huf.  “Onze HUF-huizen worden nog steeds gekenmerkt door hun ruim, royaal en open concept terwijl de binnenkant en de constructie de afgelopen decennia toch sterke veranderingen ondergingen. Zo integreren we warmte-isolatie om onze energie-efficiëntie te vergroten en werken we met slimme woningelementen zoals intelligente ventilatiesystemen. De look is dus gebleven, maar de techniek is helemaal anders”, verklaart verkoop- en marketingdirecteur Michael Baumann.

Ook op het vlak van het afwerkingsproces staat HUF HAUS kwalitatief sterk. De dakgoot is steeds mooi in het dak ingewerkt (ongeacht een puntdak of plat dak). De woningen zijn akoestisch en thermisch uitstekend geïsoleerd en elke ruimte van een HUF HAUS is voorzien van een doorlopende lichtband boven de ramen die het natuurlijke licht overvloedig laat binnenstromen. Glasconstructies worden afgewerkt met 5.3 cm dikke ramen (8,0 mm isolatieglas, 17,0 mm tussenruimte gevuld met inert argongas,  5,0 mm floatglas, nogmaals 17,0 mm tussenruimte en uiteindelijk nogmaals 6,0 mm isolatieglas).

Innovatieve bouwtechnieken

Omdat de volledige constructie gecentraliseerd wordt in Hartenfels ontwikkelen innovaties en gepatenteerde vernieuwende bouwtechnieken zich ter plaatse nog sneller. HUF HAUS werkt ook samen en in co-creatie met universiteiten en externe experts die de innovaties in de bouwtechniek op de voet volgen en de resultaten helpen inpassen in bouwprojecten.

In 2018 opende HUF HAUS in het midden van het HUF-dorp in Hartenfels het nieuwe modelhuis ‘Ausblick’. Dankzij innovatieve samenwerkingen met IBM en de universiteit van München werd er tijdelijk getoond hoe het zelflerende huis met artificiële intelligentie een positieve en duurzame impact kan hebben op het dagelijkse leven. Vandaag bevinden zich in dit Ausblick-huis de receptie en de marketingafdeling van HUF HAUS.

Premium klantenservice vóór, tijdens en na de bouw

“Elk HUF HAUS is exclusief en op maat ontworpen en houdt steeds rekening met de bouwvoorkeuren van de klant, de lokale context en de bouwwetgeving. Elk opgeleverd eindproduct is dus zeer uniek en premium. Dat premiumgevoel trekken we door over de hele lijn. Onze HUF Club-events zijn bij elk HUF-lid gerenommeerd en geliefd. Regelmatig organiseren we in één van onze Europese modelwoningen exclusieve ontmoetingsdagen met huidige en toekomstige bewoners in het bijzijn van al onze HUF-experts, een unicum voor een prefabbouwer”, luidt het.   

Leven in harmonie en met respect voor de natuur

Trouw aan zijn filosofie ‘Leven in harmonie met de natuur’ gebruikt HUF HAUS ook alleen hoogwaardige, gecertificeerde en duurzame  bouwmaterialen. De woningen blinken uit in isolatie, luchtdichtheid en efficiëntie en worden gevoed door zonne-, lucht- en bodemenergie i.p.v. fossiele brandstoffen. Ook tropisch hout wordt steevast geweerd. HUF HAUS gebruikt  als hout steeds FSC-gecertificeerde fijnspar en hout met PEFC-label. De duurzaamheidsfilosofie wordt reeds in de productiefase toegepast. Zo worden de hallen in Hartenfels verwarmd door de verbranding van resterend zaagsel en houtkrullen. Het bedrijf ontving de Platinum-certificering (hoogste categorie) van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V. (DGNB) voor zijn kijkwoning in het Verenigd Koninkrijk (‘Riverview’ op de locatie Brooklands/Weybridge in Surrey) en zijn toewijding aan het ontwerpen en bouwen van milieubewuste huizen. Elk huis dat de productiehal in Hartenfels verlaat, wordt voorzien van het gouden DGNB-label.

“We zijn een overtuigde voorstander van duurzaam bouwen en koolstofneutrale woningen en willen onze tijdloze architectuur tot haar recht laten komen in de omliggende natuur. Zo tonen we dat duurzaamheid en een verfijnde techniek makkelijk kunnen geïntegreerd worden zonder milieubewustzijn op te offeren”, signaleert Alexander Huf, HUF-architect en telg van de vierde generatie.

Eerste Belgisch MODUM-huis

In juli 2015 bouwden Kim Enckels en Benedikt Geyer het eerste HUF-huis in Burg-Reuland in Duitstalig België. “Omdat HUF HAUS het overzicht behoudt over alle ontwerp-, ontwikkelings- en bouwfasen van ontwerp tot oplevering waren de aannemer en alle partijen die betrokken zijn bij de bouw van ons huis perfect op elkaar afgestemd. Door alle diensten uit één hand te laten leveren is een perfecte planning en afstemming mogelijk, wat een groot voordeel is. We kozen voor duurzame energieoplossingen en gebruikten sterke isolatiematerialen en milieuvriendelijke hernieuwbare verwarmingsoplossingen. Als we kijken naar het energieverbruik behaalt een HUF-huis 50% betere resultaten dan de huidige BEN 2021-regelgeving. Dat is verbazingwekkend”, aldus eigenaars Kim en Benedikt. Het tweede Belgische huis zit intussen volop in de planningfase en zal in de regio Charleroi gebouwd worden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels