Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Huawei komt naar Leuven

Huawei komt naar Leuven

De Chinese telecomreus Huawei gaat een Europees onderzoeksinstituut openen in Leuven. Het bedrijf koos voor Leuven omwille van de nabijheid van de Europese instellingen en de centrale ligging van ons land. De hub wordt gevestigd in Heverlee, naast het bedrijf Option. Het nieuwe onderzoekscentrum vormt volgens het bedrijf een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde innovatiestrategie van Huawei.

De Leuvense hub zal de achttien onderzoekscentra van Huawei in acht Europese landen coördineren en het onderzoek naar netwerktechnologie van de volgende generatie (5G) in goede banen leiden. Op dit moment telt Huawei reeds meer dan 1.200 onderzoekers in Europa. Het instituut zal verschillende 5G-projecten in Europa ondersteunen.

De hub komt naast het bedrijf Option, waar de Chinese technologiereus al mee samenwerkt, en wordt geleid door een klein team managers. Zij zullen onder meer beslissingen nemen over de financiering van researchprojecten en overname-opportuniteiten voor Huawei bestuderen. Huawei is in ons land ook actief in Brussel, Louvain-la-Neuve en Gent. Het telt hier 140 medewerkers, vooral ingenieurs en onderzoekers.

Dat de Chinezen voor Leuven kiezen, is te danken aan de nabijheid van de Europese instellingen en partners. Zo voert Huawei samen met het Leuvense micro- en nanotechnologiecentrum Imec onderzoek naar siliciumgebaseerde fotonica, de communicatietechnologie van de toekomst. Het bedrijf neemt ook deel aan verscheidene Europese onderzoeksprojecten van het 'Horizon 2020'-programma.

Huawei is actief in 170 landen met 170.000 werknemers, van wie 9.900 in Europa. Het bedrijf verkoopt aan consumenten (smartphones en tablets), bedrijven (ict-oplossingen, cloud) en telecomoperatoren. In België kwam Huawei zo'n tien jaar geleden reeds in beeld als concurrent én redder van Option. Het telde toen 68 miljoen ' neer voor Optiondochter M4S en nam een licentie op software van Option. Twee jaar geleden kocht Huawei ook Caliopa, een spin-off van Imec en de Universiteit Gent, gespecialiseerd in siliciumgebaseerde fotonica.

Huawei Technologies is opgericht in 1987. Het hoofdkwartier is gevestigd in Shenzhen, vlak bij Hongkong. Aanvankelijk concentreerde Huawei zich vooral op de zakelijke markt. Het bedrijf levert bijvoorbeeld complete netwerken voor telecommunicatie, waaronder ook voor de nieuwe 4G-netwerken. Sinds een paar jaar concentreert de firma zich steeds meer op de consumentenmarkt. Huawei is in 2012 ook begonnen met het bestormen van de Europese telefoniemarkt met nieuwe, relatief goedkope Android- en Windows Phone 8-smartphones en tablets en werkt hard aan het vergroten van zijn naambekendheid in Europa.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Op de vroegere Remco-site in Gent begint de ontwikkeling van het stadsvernieuwingsproject Jardin G. Daarmee krijgt het Dr. Guislainmuseum een nieuwe overbuur. Cores Development ontwikkelt er een gevarieerd woonaanbod bestaande uit twee[…]

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Wetsvoorstel wil niet-registratie van syndicus aanpakken

Bouwsector blijft hinder ondervinden van prijsstijgingen en materialenschaarste

Bouwsector blijft hinder ondervinden van prijsstijgingen en materialenschaarste