Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Houten modulaire paviljoenen voor sociale huisvesting in Brussel

(c) BGHM

Onlangs werden de eerste geprefabriceerde woonmodules geïnstalleerd in de Modelwijk in Laken. Het is het tweede gebouw in een reeks van drie die in totaal 20 kwaliteitsvolle passiefwoningen zullen toevoegen aan de site naast de Romeinse Oprit. Het is volgens de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) de eerste keer in België dat deze techniek van houten prefabricatie wordt toegepast in de sociale woningbouw.
De drie gebouwen zijn samengesteld uit houten geprefabriceerde modules van hoge kwaliteit die in een atelier werden samengesteld. Er moet dus geen rekening gehouden met de weersomstandigheden bij de bouw ervan. Deze techniek vermindert ook de bouwtijd met bijna de helft, wat zich laat voelen in de duurtijd van de werken: de werken aan deze paviljoenen zijn begonnen in november 2020 en zullen een jaar later worden afgerond, eind 2021.
 
"Het was noodzakelijk om snelle en innoverende herhuisvestingsoplossingen te vinden om de zware renovaties van sommige wooncomplexen niet te vertragen,” verduidelijkt de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou.
 
"Het is de eerste keer dat de BGHM deze techniek toepast voor onze woningbouw. En, gelet op de snelheid van de werken en de grote kwaliteit van de woningen, zullen andere woningen van dit type zeker volgen. Dit is exact het soort innoverende en duurzame oplossingen die we nodig hebben om het sociale woningpark op snelle en efficiënte manier te vergroten”, stelt Yves Lemmens, directeur-generaal van de BGHM.
 
De drie paviljoenen zullen in totaal 20 passiefwoningen tellen: 13 eenkamerwoningen en 7 driekamerwoningen. Ze zijn bestemd voor huurders van de sociale huisvestingsmaatschappij Lakense Haard die momenteel wonen in één van de torens die binnenkort gerenoveerd zullen worden. "Dankzij deze modulaire paviljoenen kan ons grote renovatieplan van de volledige Modelwijk sneller vooruitgaan. We hebben het renovatieproces voor de toren 8 al gestart, net als voor toren 2, die al goedgevorderd is. Voor toren 3 zullen de werken dit jaar nog beginnen. Hierdoor zullen onze huurders een veel betere levenskwaliteit krijgen", belooft Christophe Pourtois, directeur-generaal van de Lakense Haard.
 
Het Bureau d’Études en Architectures Urbaines (BEAU) heeft de paviljoenen ontworpen en de bedrijven Lamcol en Valens staan in voor de productie en installatie.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

Dakrenovatie Museum Kunst & Geschiedenis in Jubelpark afgerond

De Regie der Gebouwen zal eind juni de renovatie en restauratie afronden van de daken van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Het ging om een totale dakoppervlakte van liefst 18.485 m². Begin dit jaar werd ook de[…]

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Dakrestauratie Sint-Libertuskerk in Mechelen-Nekkerspoel

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Vorsselmans als eerste gevelbouwer op derde trede van de Veiligheidsladder

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Meer artikels