Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Houten gevel anderszins

Houten gevel anderszins

Specialist in duurzame verwarming Stroomop heeft vorig jaar zijn activiteiten, die over drie locaties verspreid waren geraakt, geconcentreerd in een nieuwbouw aan de Kattestraat in Kuurne. Geheel in lijn met de bedrijfsfilosofie werd geopteerd voor een duurzaam en bio-ecologisch gebouw. Dankzij een zeer efficiënte bouwtechniek, waarbij vele elementen prefab werden aangeleverd, hebben de werken slechts één jaar geduurd.

'We hadden aanvankelijk een passiefbouw in houtskelet gewild', vertelt Karel Van Wonterghem, 'maar het is uiteindelijk een hybride bouw geworden. Voor meer massa in de wanden hebben we ze uitgevoerd in silicaatsteen. Naast het feit dat deze steen de warmte langer vasthoudt, vraagt zijn productie ook zeer weinig energie. Die wanden hebben we gecombineerd met houtskeletcaissons. Deze caissons werden ingeblazen met houtwolisolatievlokken.'

Beton werd zoveel mogelijk geweerd uit de constructie. Daarom werden de vloeren uitgevoerd in panelen kruislaaghout (CLT). Ook voor het interieur werd consequent gekozen voor hout, in de vorm van de in Duitstalig Europa zo populaire, maar bij ons minder bekende Dreischichtplatten (drielaagsplaten): massieve kruiselings verlijmde timmerpanelen van meestal 19 mm dik (mogelijk zijn diktes van 13 mm tot 80 mm en meer) die in zeer grote afmetingen verkrijgbaar zijn en bijgevolg economisch in het gebruik.

Met dergelijke vurenhouten timmerpanelen werden in de showroom, de kantoor- en de vergaderruimte kamerbrede kastenwanden gebouwd, die ook dienst doen als technische spouw voor onder meer de leidingen van de gedemonstreerde verwarmingsinstallaties.

Doordat als vloerbekleding in vele ruimtes ook nog eens (FSC-gecertificeerd) meerlaags parket werd gelegd, kwamen interieurs tot stand die rondom met hout zijn afgewerkt. Het resultaat viel zo goed mee dat ervan werd afgezien de houten wanden te verven. Bij Stroomop kom je binnen of werk je in een heel rustgevende, natuurlijke zen-omgeving.

Samen met architect Martijn Decoster van EA+ architecten werd ook een innovatieve houten gevelbekleding bedacht. De in het interieur toegepaste vurenhouten timmerpanelen worden ook geproduceerd in een thermisch gemodificeerde versie. Door hun maatvastheid, geringe vochtabsorptie en ongevoeligheid voor schimmels en insecten zijn deze panelen natuurlijk bijzonder geschikt als (geventileerde) buitenbetimmering. Esthetisch boden zich hier ook nieuwe mogelijkheden aan door de paneelbreedtes te variëren en de panelen in rabat te plaatsen op wisselende hoogtes. Een levendige gevel, die bovendien mooi vergrijst, is het resultaat.

Uiteraard heeft Stroomop voor zijn passief kantoor meer dan gewone aandacht gehad voor duurzame en energiebesparende technieken.

Het balansventilatiesysteem maakt gebruik van een bodemwarmtewisselaar (120.000 liter water om in de zomer lucht te koelen en in de wintermaanden lucht voor te verwarmen). De centrale verwarming op pellets wordt gecombineerd met een micro-wkk installatie van Okofen. Er is muurverwarming voorzien, passieve nachtkoeling door middel van klapramen, afwezigheidsdetectie zodat de ruimte niet nodeloos verwarmd wordt, zonnewering op de zuid-, west- en oostgevels en led-verlichting.

In dit project tekende aannemer Gebr. Callens voor de onderkeldering en alle metselwerk. Voor de houtbouw (CLT en houtskeletbouw) was De Noordboom uit Ronse verantwoordelijk. Eurabo heeft de houtpanelen en de houtvlokkenisolatie geleverd. Het passiefschrijnwerk werd geleverd en geplaatst door Interproject.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

Nederlandse zinkssmelterij Nyrstar tijdelijk gesloten

De beursgenoteerde metaalverwerkende groep Nyrstar, een onderdeel van Trafigura, sluit vanaf 1 september tijdelijk zijn zinksmelterij in het Nederlandse Budel. Het bedrijf legt de productie voorlopig stil door de hoge energiekosten.[…]

19/08/2022 | Ondernemingen
Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Definitief ontwerp Walstraat in Hoboken goedgekeurd

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Tien kilometer fietspad in Dilsen-Stokkem

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt

Preventie-opdracht arbeidsongevallen bij ondernemingen faalt