Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Alle hout uit Rusland en Wit-Rusland is ‘conflicthout’ en kan daarom niet worden gebruikt in PEFC-gecertificeerde producten, verklaart het bestuur van PEFC International. Hetzelfde geldt voor het FSC-label.
De Timber Trade Federation (UK) adviseert zijn leden om geen hout meer te importeren uit Rusland en Wit-Rusland. De European Sawmilling Organisation (EOS) en CEI Bois steunen de internationale sancties tegen Wit-Rusland. David Hopkins, CEO van de Timber Trade Association, waarschuwt dat de sancties voor tekorten kunnen zorgen. Hij schat dat in Europa zowat 10% van het softwood (zacht hout, naaldhout, vuren) uit Rusland en Wit-Rusland komen. Oekraïne levert volgens CEI Bois in normale omstandigheden eveneens grote hoeveelheden naaldhout en ook eik aan de internationale markt. De premier van Polen roept inmiddels op tot een volledige handelsblokkade van Rusland en Wit-Rusland. Poolse demonstranten hebben verschillende grensovergangen tussen Polen en Rusland geblokkeerd voor alle vrachtvervoer.
 
De verklaring van het bestuur van PEFC International dat hout uit Rusland en Wit-Rusland conflicthout is, volgt op een buitengewone vergadering over de militaire agressie van Poetin tegen Oekraïne en de implicaties daarvan voor PEFC en PEFC-gecertificeerde boseigenaren en bedrijven. PEFC maakt zich grote zorgen over de aanval van Rusland op Oekraïne. De militaire invasie staat lijnrecht tegenover de kernwaarden van PEFC. De oorlog heeft – behalve op de bevolking van Oekraïne uiteraard - ook een onmiddellijke en langdurige destructieve impact op het milieu, op bossen en op mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van bossen.
 
De classificatie van hout uit Rusland en Wit-Rusland als conflicthout volgt op de goedkeuring van de resolutie Agressie tegen Oekraïne door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die ‘in de sterkste bewoordingen de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne […] [en] de betrokkenheid van Wit-Rusland’ betreurt. Het bestuur van PEFC International blijft de situatie volgen en zal indien nodig aanvullende maatregelen overwegen.
 
Conflicthout wordt bij PEFC gedefinieerd als ‘hout dat ergens in de handelsketen is verhandeld door gewapende groepen, of het nu rebellengroepen of normale soldaten zijn, of door een civiel bestuur of haar vertegenwoordigers, betrokken in gewapende conflicten hetzij om conflicten te bestendigen of om te profiteren van conflictsituaties voor persoonlijk gewin (…). Conflicthout is wel niet per definitie illegaal.
 
De verklaring dat hout uit Rusland en Wit-Rusland moet worden gecategoriseerd als conflicthout is bij PEFC in eerste instantie zes maanden geldig (vanaf 2 maart).
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Fedustria vraagt plafond op energieprijzen

Fedustria vraagt plafond op energieprijzen

Meer artikels