Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Horzelsite Ukkel wordt nieuwe woonwijk

Horzelsite Ukkel wordt nieuwe woonwijk

Bruno Farber van Ginkgo (l.) en David Vermeesch van Belsquare gaan de site Gulden Kasteel - Horzel in Ukkel saneren.

© foto's Thomas Vanden Driessche

De site Gulden Kasteel - Horzel in Ukkel, een terrein van meer dan 4 ha tusen de stations Calevoet en Moensberg, zal op termijn worden omgevormd tot een nieuwe, multifunctionele wijk met betaalbare woningen. Vastgoedmakelaar David Vermeesch van Belsquare en Bruno Farber van Ginkgo, een fonds gespecialiseerd in de transformatie van brownfieldterreinen tot woongebied, engageren zich voor de sanering van de site. Inzake omvang en perspectieven is het voor Ukkel een uitzonderlijk project.

De site Gulden Kasteel - Horzel was in handen van onderneming SBS en bestaat uit twee panden. Het eerste huisvestte vroeger drukkerij Illochroma en bevindt zich in de Gulden Kasteelstraat. Het aanpalende pand ligt in de Horzelstraat. Voor het terrein geldt een bijzonder bestemmingsplan. De site bevindt zich vlakbij de stations Calevoet en Moensberg, wat een uitstekende verbinding garandeert met het centrum van de hoofdstad. Vlak vóór de site lopen bovendien heel wat verschillende bus- en tramlijnen. In de buurt bevinden zich een groot aantal scholen, groenzones en sportcentra.

Het is mogelijk om de vervuilde en grotendeels leegstaande site om te vormen tot een echte multifunctionele wijk. Dat biedt een kans om het handelsaanbod in deze op dat vlak minder bediende wijk te vergroten en het infrastructurele aanbod te verbeteren. De uitzonderlijke combinatie van al deze criteria maakt het voor de gemeente Ukkel mogelijk om nieuwe gezinnen aan te trekken met nieuwe betaalbare woningen en op die manier de stedelijke wildgroei tegen te gaan.

 

In eerste instantie zal Ginkgo de site saneren en een team aanstellen dat zal instaan voor de herwaardering. Het fonds heeft duidelijke architecturale en maatschappelijke ambities om in Ukkel een belangrijk voorbeeldproject te ontwikkelen, zowel wat de uitvoering als wat de insteek betreft. Het project in Ukkel is niet de eerste samenwerking tussen Belsquare en Ginkgo. Beide bedrijven maakten enkele jaren geleden al kennis met elkaar in Doornik, waar ze een succesvolle overeenkomst sloten over de aankoop van de Dunlop-site door Ginkgo. Belsquare introduceerde bovendien een gebruiker voor het kantoorgedeelte van het project: BNP Paribas vestigde er zijn regionale hoofdkwartier. Dankzij die eerdere geslaagde samenwerking groeide een vertrouwensrelatie tussen de twee ondernemingen. Toen Ginkgo hoorde over een site die in alle opzichten voldeed aan de investeringscriteria van het fonds deed het opnieuw een beroep op Belsquare om de situatie te deblokkeren en onderhandelingen te starten met eigenaar SBS.

Ginkgo is een investeringsfonds dat werd opgericht op initiatief van de groep Edmond de Rothschild en is gespecialiseerd in de duurzame sanering van zwaar vervuilde Europese sites. Het fonds heeft ongeveer 240 miljoen € in beheer en doet een beroep op partners als de Franse Caisse des dépôts, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, de Europese Investeringsbank en de Société régionale d’investissement de Wallonie. Vastgoedkantoor Belsquare bestaat bijna vijf jaar en werd opgericht door David Vermeesch en Charles Lasserre. De filosofie van Belsquare combineert een strikte vastgoedselectie met een doorgedreven strategische analyse in overleg met de klant.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels