Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Hoogste houten gebouw van Nederland is in aanbouw

Hoogste houten gebouw van Nederland is in aanbouw

De bouw van Patch22 in Amsterdam is onlangs gestart. Met zijn 30 m hoge houten draagconsctructie is wordt het door Frantzen et al Architecten ontworpen bouwwerk het hoogste houten gebouw van Nederland. Het gebouw wordt ook energieneutraal.

Op een 6 m hoge begane grondverdieping van beton komen zes houten verdiepingen van telkens 4 m hoog. De dragende wanden, plafonds en kozijnen worden gemaakt van hout en zoveel mogelijk in de natuurlijke kleuren van het gebruikte materiaal uitgevoerd. De vloeren krijgen een betonachtige uitstraling. Het ontwerp combineert een strakke vormgeving met de warme uitstraling van hout.

Holle vloeren

De houten kolommen, balken en wanden blijven zichtbaar in de appartementen, wat het houten karakter van het gebouw versterkt. De appartementen zijn maximaal flexibel indeelbaar door het gebruik van holle vloeren waarin de installaties naar wens aangepast kunnen worden.

Het gebouw voorziet in de eigen energiebehoefte door een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en wordt verwarmd door een C02-neutrale houtgestookte (pellets) cv-installatie.

Duurzame tender

Patch22 is één van de winnende concepten van de duurzame tender voor Buiksloterham, die in 2009 werd georganiseerd. Bijzonder aan deze prijsvraag was dat de voorstellen niet op financiële biedingen maar op duurzaamheidsaspecten beoordeeld werden.

Frantzen et al Architecten en H20 Installatieadvies & Bouwmanagement hebben samen Lemniskade opgericht om voor eigen rekening en risico zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar Patch22 te realiseren. De werken worden uitgevoerd door Hillen en Roosen uit Amsterdam. Pieters Bouwtechniek Amsterdam is de hoofdconstructeur. Het gebouw moet in januari 2016 klaar zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette