Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Honderdjarig Bouwmaterialen Wijckmans investeert in de toekomst

Gerelateerde onderwerpen :

Honderdjarig Bouwmaterialen Wijckmans investeert in de toekomst

Kurt, Gert, Bart en Rob Wijckmans (vanaf l.) fungeerden als gastheren tijdens het eeuwfeest.

© Marc Wynen fotografie

Het familiebedrijf Bouwmaterialen Wijckmans in de Zwartenhoekstraat in Kwaadmechelen (Ham) vierde in februari zijn honderdste verjaardag tijdens een groot feest met 637 genodigden dat werd gepresenteerd door Cynthia Reekmans en met een opendeurweekend.

Intussen blikt de onderneming, die zelfs een eigen “Wijckkrant” publiceerde over haar geschiedenis, echter alweer vol plannen naar de toekomst. Zo bereiden de derde generatie met Rob Wijckmans en de vierde generatie met zijn zonen Bart, Gert en Kurt alvast de nakende intrede van de vijfde generatie voor en plant deze betonspecialist de bouw van een nieuwe betonfabriek aan het Albertkanaal. Bovendien groeit Wijckmans nog steeds als one-stop-shop en leverancier van bouwmaterialen voor de professionele en de particuliere markt.

“In 1918 heeft mijn overgrootvader Jan Wijckmans deze onderneming opgericht. Hij leverde met paard en kar kolen, meststoffen en bouwmaterialen. Daarna legde onze zaak, waaraan aanvankelijk zelfs een cafeetje verbonden was, zich toe op dit laatste marktsegment. Vandaag leidt de vierde generatie de firma, maar onze vader Rob houdt nog steeds een oogje in het zeil”, weet Bart Wijckmans, die de algemene leiding waarneemt. Zijn broers Gert en Kurt zijn respectievelijk verantwoordelijk voor de logistieke activiteiten en voor de productie en de magazijnafdeling.

Betonfabriek

Wijckmans, die zich in eerste instantie profileert als een groothandel in bouwmaterialen, beschikt in Ham over een bedrijfssite van bijna 6 ha. Sedert 1978 bezit de onderneming ook een betonfabriek die is gespecialiseerd in de productie van betonnen putten (regenwaterputten, septische putten, kleinschalige waterzuiveringsinstallaties, olie- en vetafscheiders, controleputten, …). Het gamma varieert van 2.000 tot liefst 20.000 liter. Wijckmans belevert deze nog steeds groeiende markt over gans België.

“In 2006 hebben we onze toonzaal vernieuwd en een grote en moderne toonzaal geopend voor onze tegelafdeling, die in 2012 werd uitgebreid. We mikken ook steeds meer op de particuliere markt in Limburg en de Antwerpse Kempen. Hierbij bieden we persoonlijk advies aan onze klanten en trachten we constructief met hen mee te denken wanneer ze een huis willen bouwen. Onze calculatiedienst waakt er intussen over dat onaangename verrassingen vermeden worden”, belooft Bart Wijckmans.

Deze familieonderneming zweert bij een vlakke structuur en onderhoudt een hechte relatie met haar 48 personeelsleden, van wie drie medewerkers met een 4/5 job. “Onze medewerkers en onze klanten mogen ons altijd contacteren. We willen er immers alles aan doen om onze familiale sfeer en onze persoonlijke aanpak, die essentieel is voor ons, te behouden. Intussen betoont de vijfde generatie, die nog wel studeert, reeds belangstelling voor het bedrijf. Bovendien vatten we onze toekomst aan met een nieuwe website, een nieuw logo en onze nieuwe slogan “Daar kom je thuis!”,  verklapt Bart Wijckmans.

Bouwmaterialen Wijckmans noteert een omzet van 30 miljoen €, beschikt over een eigen betoncentrale en rijdt met 25 eigen vrachtwagens rond. De firma mag aannemers over heel het land tot haar klanten rekenen. De nieuwe betonfabriek die ze op haar terrein bouwt, moet een fonkelnieuw uithangbord en een sprekend visitekaartje voor deze bloeiende onderneming worden. Dit bouwproject vergt een investering van 3,5 miljoen €, wordt 1.800 m² groot en moet tegen oktober klaar zijn.

 

 “We zijn vlakbij het kanaal gevestigd en kunnen dan ook via het water al onze grondstoffen met een volume van zowat 10.000 ton per schip aanvoeren. We breiden de kade uit en willen blijven groeien door meer in te zetten op de scheepvaart en het vervoer over het water om onze grondstoffen nog meer dan vroeger met het schip naar Ham te brengen. Onze fabriek wordt zelf ook ecologischer: we vangen al het regenwater op en leggen een buffer van 220.000 liter aan zodat we voortaan geen water meer hoeven te kopen. We gaan ons beton volledig met regenwater maken. En tot slot plaatsen we tevens zonnepanelen”, blikt Bart Wijckmans vol vertrouwen vooruit.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels