Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Honderden appartementen op site Molens van Deinze

Gerelateerde onderwerpen :

,
Honderden appartementen op site Molens van Deinze

Jacques en Kristof Dossche (centraal), hier in het gezelschap van het college van Deinze, verkochten de site Dossche.

De projectontwikkelaars 3D Real Estate en Atenor hebben zopas op 50/50-basis een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van alle aandelen van de vennootschap Dossche Immo nv, de eigenaar van een site van 2,14 ha van Dossche Mills in het centrum van Deinze, langs de Leie. Op de site kunnen volgens burgemeester van Deinze Jan Vermeulen tot 250 wooneenheden ontwikkeld worden.

Met deze investering zet Atenor zijn eerste stappen op de vastgoedmarkt in het Vlaamse Gewest. De te herontwikkelen site ligt pal in het stadscentrum, vlakbij het station en aan de winkelstraat Tolpoort. Een uitstekende bereikbaarheid (zowel via openbaar vervoer als via de wagen) maakt de site bijzonder geschikt voor een kwalitatieve stads­ontwikkeling. De stedenbouwkundige voorschriften laten een gemengd stadsproject toe van 32.151 m².3D Real Estate en Atenor zullen, in dialoog met de stad Deinze, een hoogkwalitatief gemengd project ontwikkelen, dat de behoeften van de stad en haar inwoners ten goede zal komen.

Tolpoortstraat

De site Dossche is nog in gebruik. “De maalderij heeft nog een vergunning voor de activiteiten die loopt tot 2020. Met de vakbonden werd eerder reeds een sociaal plan opgesteld waarbij de activiteit stopt in juni van dit jaar”, zeggen Jacques en Kristof Dossche van Dossche Mills. “De stad heeft de onderneming zo lang als mogelijk geholpen om in Deinze operationeel te blijven, in de eerste plaats omwille van de werkgelegenheid. Het verheugt ons dat via het sociaal plan nagenoeg iedereen een andere job heeft. Het stopzetten van de activiteit betekent ook dat er minder vrachtwagens door de Tolpoortstraat moeten. Nu ligt dat aantal op minder dan 50 per dag, maar ooit waren dat er meer dan 100. Het weghalen van dat zware verkeer opent nieuwe perspectieven voor de handelaars in de Tolpoortstraat”, zegt burgemeester Vermeulen. De hoofdzetel van Dossche Mills, met o.a. de administratie en de verkoopafdeling, blijft in Deinze, in de Clémence Dosschestraat.

Hoeveel woningen er op de site Dossche komen, is nog niet duidelijk. “Er is een masterplan voor die site waarin bepaald werd dat daar tot 250 wooneenheden kunnen gerealiseerd worden. De ontwikkelaars mogen de bestaande bouwhoogte evenaren. Maar er is nog geen plan of voorontwerp ingediend. Wel gaan we overleggen met de ontwikkelaars over hoe, wat en waar. Als stad willen wij graag enkele kenmerkende gebouwen of delen ervan behouden. Daarbij denken we aan de directeurswoning in de Tolpoortstraat en enkele kenmerkende gebouwen van de maalderij aan de Leie”, stelt Jan Vermeulen.

Gent-Mechelen-Deinze

Deinze heeft bovendien nog plannen met de woningen en tuinen tussen de site van Dossche en de Leie, aan de ophaalbrug. “Wij zijn die terreinen aan het verwerven. Het uiteindelijke doel is dat we daar langs de Leie een fiets- en wandelpad kunnen aanleggen, met aansluitend ruime terrassen voor horecazaken en een buurtpark. De bebouwing moet dus gesloopt en een heel eind teruggetrokken worden. Met de Leie en het zicht op de stad, pal in het centrum, moet die zone onze versie worden van de Graslei van Gent. De nieuwe appartementen op de site van Dossche Mills zullen de Tolpoortstraat als winkelstraat een boost geven, zodat die zijn elan van de ‘Veldstraat’ van Deinze terugkrijgt”, belooft burgemeester Vermeulen. Niet enkel Gent is bij deze herontwikkeling een voorbeeld, Deinze wil met dit project ook de herontwikkeling van de Lamot-site in Mechelen naar de kroon steken.

Atenor

Deze nieuwe aankoop versterkt de geografische diversificatie van de projectportefeuille van Atenor (uit Terhulpen), die strategisch gericht is op dynamische Europese steden en regio’s met een sterke economische groei. Deze eerste grote investering van het jaar strookt perfect met de knowhow van 3D Real Estate en Atenor om grote stedelijke projecten te ontwikkelen en zo het stedelijke weefsel aan te passen aan de nieuwe eisen van wonen en werken in een stedelijke omgeving. Als gevolg van deze nieuwe aankoop bedraagt het aantal projecten dat Atenor ontwikkelt nu 22, goed voor een oppervlakte van om en bij de 855.000 m². Deze projecten bevinden zich in Brussel, Vlaanderen en Wallonië (België), Luxemburg, Parijs (Frankrijk), Düsseldorf (Duitsland), Warschau (Polen), Boedapest (Hongarije) en Boekarest (Roemenië).

Projectontwikkelaar 3D Real Estate uit Gent werd in 2009 gestart door 3D Investors. Dat familiebedrijf werd in 1992 opgericht door de ondernemersfamilies Donck en Desimpel, actief in respectievelijk de zuivelindustrie en bouwmaterialen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft het bouwcontract voor de Tour Triangle in Parijs toegekend aan het Belgische bouwbedrijf Besix. De toren is ontworpen door het Zwitserse architectenkantoor Herzog & De Meuron, dat in 2001 de prestigieuze[…]

25/01/2022 | BesixFrankrijk
Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels